Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'a gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'a gitti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2013 - 15:35

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın siyasi bakımdan hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, ''Tüm kesimlerin, bu aşamada demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde sabır ve sağduyu ile hareket ederek, ülkelerini diyalog temelinde ileriye taşımaları samimi temennimizdir'' dedi.

Gül, Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ''aziz kardeşim'' diye hitap ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin daveti üzerine 12. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ne katılmak ve resmi temaslarda bulunmak için Mısır'a gittiğini belirtti.

Mısır'da ilk kez İslam Zirvesi düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, Senegal'de 2008'de yapılan 11. İTT Zirvesi'nde ve geçen yıl Ağustos ayında Mekke'de toplanan olağanüstü zirvede Türkiye'yi temsil ettiğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Gül, ''İslam Dünyası: Yeni Sınamalar ve Genişleyen Fırsatlar'' başlığıyla toplanacak Kahire Zirvesi'nde İslam alemindeki işbirliği faaliyetlerinin gözden geçirileceğini, İİT'nin gelecek vizyonuna şekil verecek noktaların değerlendirileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'ne (İSEDAK) ev sahipliği yaptığını, kendisinin de komitenin başkanı olduğunu anımsatan Gül, İSEDAK Koordinasyon Ofisi'nce kendisinin nezaretinde hazırlanan, İSEDAK'ın faaliyetlerine ve kurumsal yapısında ciddi reformlar getiren İSEDAK Strateji Belgesi'nin Mekke'deki zirvede onaylandığını, Kahire'deki zirvede de başta bu belge olmak üzere İSEDAK'ın son dönemdeki faaliyetleri hakkındaki ''İlerleme Raporu''nu açıklayacağını söyledi.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Ayrıca bu toplantıda Suriye, Filistin, Mali muhakkak ki zirvenin önemli gündem maddelerini oluşturacaktır. 'Filistin'deki yerleşimler' konusunda özel bir oturum düzenlenecek ve bu oturumda ben de bir konuşma yapacağım. Zirve marjında devlet başkanlarıyla ikili görüşme fırsatları da doğacak.

Türkiye'nin müteakip İslam Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya aday olduğunu hatırlatmakta yarar görüyorum. Ümit ediyorum ki Kahire'deki bu toplantıda 13. İslam Zirvesi'nin Türkiye'de yapılması kabul edilecektir.

Türkiye, İslam'ın içerdiği barış mesajının uluslararası camiaya doğru ve etkili biçimde aktarılmasında İİT'nin oynadığı merkezi rolün daha da güçlendirilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu bağlamda Kahire İslam Zirvesi, İslam'a ve Müslümanlara yönelik yanlış algı ve ön yargıların giderilmesine de şüphesiz katkıda bulunacaktır. İİT'nin üzerine düşen mesuliyetin yeniden tanımlanmasına, küresel bir strateji ve yaklaşımla inisiyatif almasına da hizmet edecektir.''

''Mısır halkı, ümit dolu yeni bir dönem başlatmıştır''

Türkiye'nin Mısır ile köklü temellere sahip emsalsiz ilişkileri bulunduğuna işaret eden Gül, seyahatinin Tahrir Devrimi sonrasında Mısır'a yaptığı ikinci ziyaret olacağını vurguladı. Gül, Tahrir Devrimi'nden 1,5 ay sonra gerçekleştirdiği çalışma ziyaretiyle Mısır'a giden ilk devlet başkanı olduğunu belirterek, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin de Türkiye'ye geçen yıl çalışma ziyareti gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Mursi ile gerçekleştireceği görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağını kaydeden Gül, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular hakkında da kapsamlı görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Gül, şöyle konuştu:

''Müstesna bağlara sahip olduğumuz kardeş Mısır halkı, Tahrir Devrimi ile demokratikleşme yolunda tarihi bir irade sergilemiş, hürriyet, haysiyet ve adalet talepleriyle ümit dolu yeni bir dönem başlatmıştır. Ziyaretim vesilesiyle, Mısır'daki dönüşüm sürecine olan desteğimizi de teyit edeceğim. Bu süreçte Mısır'ın önüne çıkabilecek güçlükler karşısında, kararlı dayanışmamız şüphesiz devam edecektir.
Mısır, siyasi bakımdan hassas bir dönemden geçmektedir. Tüm kesimlerin, bu aşamada demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde sabır ve sağduyu ile hareket ederek, ülkelerini diyalog temelinde ileriye taşımaları samimi temennimizdir. Mısır halkının da beklentisinin bu yönde olduğu inancındayım.

Mısır, Ortadoğu ve Akdeniz'de Türkiye için daima vazgeçilmez bir ortak olmuş, işbirliğimiz geçen yıl Kasım ayında stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmiştir. Bölgemizdeki son siyasi gelişmeler, Arap dünyasının 'amiral gemisi' olarak bilinen ve Arap Ligi'ne de ev sahipliği yapan Mısır'ın barış ve istikrar için önemini daha da arttırmıştır. Bu çerçevede, Mısır ile güçlü bir müşterek irade temelinde mükemmel seviyede seyreden siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ve ticari işbirliğimizin daha da geliştirilmesi için son derece elverişli bir zemin oluşturmuştur.''

''Ticaret hacmi 2008'den bu yana yüzde 50 arttı''

Mısır'ın bölgede, Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından olduğuna vurgu yapan Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2008'de gerçekleştirdiği resmi ziyaretten bu yana yüzde 50'den fazla artarak, 2012'de 5 milyar doları geçtiğini ifade etti.

Gül, ''Türk şirketlerinin bugüne kadar Mısır'da üstlendikleri projelerin toplam bedeli ise 1,5 milyar doların üstündedir. Esasen, Türk şirketlerinin devrim süreci boyunca Mısır'daki faaliyetlerine ara vermemiş olmaları, bu kadim ülkeye duyulan güvenin en açık ispatıdır'' dedi.

12. İİT Zirvesi'ne katılmak duyduğu memnuniyeti ifade eden Gül, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine ve işbirliğinin geliştirilmesine hizmet edeceğine olan inancını da dile getirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler