"Cumhuriyet daha ne yapsın, dil kazandırdı"

Tüyap Kitap Fuarı'nın onur yazarı Doğan Kuban "Dil Sorunu En Duru Kimlik Sorunudur" başlıklı bir söyleşi yaptı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.11.2010 - 18:35

Tüyap Kitap Fuarı'nın onur yazarı Doğan Kuban bugün Büyükada Salonu'nda Ulusal Eğitim Derneği ve Öğretmen Dünyası Dergisi tarafından düzenlenen "Dil Sorunu En Duru Kimlik Sorunudur" başlık bir söyleşi yaptı.

Kuban, "Bir ulusu ulus yapan dildir. Dilsiz düşünemeyiz. Düşündüğümüzü ana dilimizle anlatamıyorsak bu düşünemediğimizin kanıtıdır. Düşünce adamı yetiştiremediysek ana dilimize gereken özeni gösteremediğimizdendir" diyerek başladığı söyleşisinde yabancı dille eğitimin üzerinde de durdu.

"Entellektüellerin bilimsel gelişmeleri izlemesi için dil öğrenmesi önemlidir ama herkese yabancı dil öğıretme gibi bir çaba gereksizdir. Bence büyük bir yanlış yapılıyor. İnsan ancak ana dilinde düşünüp düşüncelerini dile getirebilir. Türkçe her türlü anlatım için yeterlidir. Dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktır" dedi.

Kuban, bilim dili Arapça, sanat dili Farsça'nın girmesiyle oluşan Osmanlıca'nın yapay bir dil olduğunu ve Türk dilinin bundan zarar gördüğünü vurgulayarak, "Osmanlıca ile resmi yazışmalar gerçekleştirilmiş ama halk bu dilden birşey anlayamamış. Bu arada halkta kendi sanatçısın yaratmış, onlar Türkçeye kol kanat germişlerdir. Halk ozanlarının buradaki önemini unutmayalım. Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçe konuşulmasını istemiş, Yunus Emre Türkçe yazmış söylemiş... Türkçe ile yazan kazanıyor" dedi.

Atatürk'ün geometri kitabı yazdığını da hatırlatan Kuban, "O'nun önerdiği sözcükler bugün rahatlıkla kullanılıyor. Arapça söyleyiş, yazış biçimleri Türkçeye uygun değildi. Türkçe her derdimizi, düşüncemizi anlatmaya yeterlidir. Çevirideki anlatım başarısı da Türkçenin zenginliğini ortaya koymaktadır. Cumhuriyet daha ne yapsın, bize dilimizi ve benliğimizi  kazandırdı" diyerek Türkçenin önemini ve geçerliliğini vurguladı.

Doğan Kuban, "Bugüne dek 30 kitap yazdım kimse beni tanımadı. Cumhuriyet'in Bilim Teknoloji ekinde haftada bir yazmaya başlayınca insanlarda benim gibi birinin varlığını böylece öğrenmiş oldular. Demek ki bir gazetede yazmak gerekirmiş.TÜYAP beni onur yazarı yapınca ilgi daha da yoğunlaştı" sözleriyle sohbeti yoğun alkışlar arasında noktaladı. Dinleyiciler arasında Prof.Dr. Ömer Demircan, Mustafa Yılmaz, Şener Kaya gibi çok sayıda dil bilimci, eğitimci ve genç okur kitlesi vardı. 
 
Fotoğraf: Osman Özel


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler