Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonunu: 26 bin 400 eser ele geçirildi

İstanbul Polisi, tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon düzenledi. "Zeus" adı verilen operasyon 'tek seferde en fazla eserin ele geçirildiği operasyon' olarak da kayıtlara geçti. Operasyonda Miken Dönemi'ne ait kılıçtan, 2 bin yıllık kraliçe tacına, sikkelerden, haç örneklerine kadar toplamda 26 bin 400 eser ele geçirildi.

Yayınlanma: 21.12.2017 - 11:33
Abone Ol google-news

<video:890451>


Operasyon, İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polisi harekete geçiren olay, bir ihbarla başladı.

 

İŞTE ELE GEÇİRİLEN TARİHİ ESERLER

Yurtdışına tarihi eser kaçırmak isteyen bir şebekeyi belirleyen Kaçakçılık Polisi, durumu İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’a aktardı. Çalışkan özel bir ekip oluşturulmasını istedi. Günlerce süren çalışmalarda şebeke üyeleri tespit edildi. Araştırmaların ardından operasyon kararı alındı. İstanbul, Düzce, Rize, Kars ve Çanakkale’de eş zamanlı baskınlarda, çetr üyeleri gözaltına alındı. Operasyonda 26 bin 400 parça tarihi eser ele geçirildi, 13 şüpheli gözaltına alındı.

ARKEOLOG POLİSLER GÖREV ALDI
Ele geçirilen eserlerin bir çok müzede bulunandan daha fazla olduğu öğrenildi. Eserler arasında ilkel çağlardan, Roma Dönemi’ne, Sümerler Dönemi’nden, yakın tarihe kadar eserler olduğu belirtildi. Istanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilenen eserlere paha biçelemediği dile getirildi. Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nde görevli “Arkeoloji mezunu” polislerin de yer aldığı operasyonda ele geçirilenlerin bugüne kadar tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu belirtildi.

Ele geçirilen eserler arasında, Hellenisyik Döneme ait Helius’un brtimlendiği paha biçilmez kraliçe tacı, Hermes heykeli, Meken kültürüne ait kılıç dikkat çekti. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler