Danıştay topu taca attı

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında belediye aracından hilafet çağrısı yapılması iddiasıyla yapılan şikâyet, İçişleri Bakanlığı’na geri gönderildi.

Yayınlanma: 16.03.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hakkında belediye aracından hilafet çağrısı yapılması iddiasıyla yapılan şikâyet, İçişleri Bakanlığı’na geri gönderildi. Danıştay, Türkmen hakkında 2016’da yapılan şikâyetin işleme konulmamasına yapılan itirazı değerlendirdi. Yüksek daire, kararın şikâyetçi tarafların tümüne tebliğ edilmemesi nedeniyle dosyayı geri gönderdi.

Avukat Banu Gün Öztürk, Danıştay kararını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Türkmen hakkında 15 Aralık 2016 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu anımsatan Öztürk, İçişleri Bakanlığı’nın ise 29 Mayıs 2017’de “Ön inceleme yapılmasına gerek olmadığından” şikâyetin işleme konulmamasına karar verdiğini belirtti. Karara itiraz ettiğini, Danıştay 1. Daire’nin ise dosyayı geri gönderdiğini ifade eden Öztürk, “Olay nedeniyle bazı milletvekilleri de şikâyetçi olmuşlardı. Danıştay kararıyla öğreniyorum ki dosyada taraf olan şikâyetçi milletvekillerine İçişleri Bakanlığı’nın işleme konulmama kararı tebliğ dahi edilmemiş. Ancak vekillerin yaptığı şikâyet ile benim yaptığım şikâyet dosyaları hakkında bana tebliğ edilen bir birleştirme kararı yok. Yasal olarak tebliğ edilmiş bir birleştirme kararı olmadığı için de esasen Danıştay’ın bu hususta karar vermesi gerekliydi” dedi.

Hukuksuz süreç

Öztürk’ün şikâyeti üzerine açılan soruşturmada araçtan anonsu yapan Adnan Elgün hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti. İçişleri Bakanlığı da bu karara dayanarak Hilmi Türkmen hakkında kovuşturma izni vermemişti. Öztürk, bu kararın da hukuka aykırı olduğunu dile getirerek, “Belediye başkanlarının yargılanması 4483 sayılı kanuna tabidir. Bir başkan, başka bir şahıs üzerinden dolaylı olarak suçsuz bulunuyor. Hilafete çağrı anonsu elbette ki mahalli müşterek ihtiyaç değildir. Vekillere tebligat yapılmamasından da şunu anlıyoruz ki ya İçişleri Bakanlığı TBMM’nin adresini bilmiyor ya da Bakanlık, TBMM’yi ve vekillerin ikametgâhlarını tebliğ için elverişsiz bir adres olarak görüyor. Bu Bakanlığın, hukuka aykırı bir süreç sürdürdüğünün açık ispatı. Bana yapılan tebliğ tarihi 28 Haziran 2017. 8 aydır Meclis’e bir kararı tebliğ edememişler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler