Danıştay'dan ret

Danıştay 8. Dairesi, 5 Haziran 2010 tarihinde 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı'ndaki(SBS) yabancı dil bölümü ile bu bölüme ilişkin cevap anahtarının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Danıştay'dan ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2010 - 12:46

Danıştay 8. Dairesi'ne, 5 Haziran 2010 tarihinde yapılan Ortaöğretime Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavına ilişkin eksik ve hukuka aykırı düzenlemeleri içerdiği iddia edilen, 2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı e-Başvuru Kılavuzunun ve yapılan sınavın Yabancı Dil Bölümü ile bu bölüme ilişkin cevap anahtarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştı.

Davayı görüşen Daire kararını verdi ve yürütmenin durdurulması istemini reddetti.
Daire kararında, "idari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralının yer aldığı" anımsatıldı.

Kararda, 2010 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı e-Başvuru Kılavuzunun "Sınav Konuları" başlıklı 10. maddesinde; öğrencinin iki yabancı dil eğitiminin zorunlu olduğu okullarda öğrenim görmesi halinde, velinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği yabancı dile ait testleri çözeceğinin belirtilmiş olduğu ifade edildi.

Söz konusu sınavın, Yabancı Dil Testi ile ilgili olarak İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca dillerine ait olmak üzere 15'er sorudan oluşan ve 4 farklı cevap anahtarı bulunan bir uygulamanın yapıldığı anımsatılan kararda, şöyle denildi:
"Öğrencilere verilen cevap kağıdında 'Yabancı Dil Testi' adı altında tek bir bölümün bulunduğu, yabancı dille ilgili olarak sınava başvururken öğrencinin okulu için hangi yabancı dil kodlandı ise sistemin o dile göre değerlendirme yaptığı, ancak iki zorunlu dil okutan okulların öğrencileri için velilerinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede belirtilen dil üzerinden değerlendirme yapıldığı, bir zorunlu dil ile bir seçmeli dil okutan okulların öğrencileri ile ilgili olarak mevzuatta herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği ve idarenin bu konuda uyarı yükümlülüğünü yerine getirmediği iddiasıyla bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır."

"Anayasal eşitlik"

Kararda, davacının "geçmiş yıllarda yabancı dil cevap anahtarının tek olduğunun, bu yıl cevap anahtarlarının her dil için ayrı olacağı yolunda uyarı yapılmadığı" şeklindeki iddialarına da yer verildi.

2008 ve 2009 yıllarına ilişkin sınav kılavuzlarında da cevap anahtarları ile ilgili bir açıklama ve uyarı olmadığının ifade edildiği kararda, Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesinde, yabancı dil sınavının "aynı cevap anahtarı" uygulamasıyla yapılacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediğinin anlaşıldığı vurgulandı.

Kararda, sınavın tüm ülke çapında yapılan ve özel okul ile devlet okullarının öğrencilerinin seviyelerini anayasal eşitlik çatısı altında eşit uygulamayla ölçmeyi amaçlayan bir sınav olduğu belirtilerek, öğrencilere aynı cevap anahtarı uygulaması yaparak dilediği soruda dilediği anahtarı kullanmak ayrıcalığını tanımanın "eşitlik ilkesine de aykırı olacağı" kaydedildi.

İdarenin, sınavla ilgili belirlediği ve açıkladığı kurallar dışında bir uyarı yapma yükümlülüğünün bulunmadığına işaret edilen kararda, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmediği gerekçesiyle yabancı dil bölümü ile bu bölüme ilişkin cevap anahtarının yürütmesinin durdurulması istemini oybirliği ile reddetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler