Darp edip, sigara söndürdüler... Geciken adalet uyarısı

Yüksek Mahkeme, karmaşık bir görünüm arz etmeyen davanın özenli yürütülmediğine hükmetti.

Darp edip, sigara söndürdüler... Geciken adalet uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2019 - 22:43

Anayasa Mahkemesi (AYM) İzmir’de kaldığı cezaevinde sabah sayımına katılmadığı gerekçesiyle Adem Erden adlı yurttaşın gardiyanlar tarafından darp edilerek sırtında 22 adet sigara söndürülmesine ilişkin davanın 13 yıldır sonuçlandırılmaması üzerine “hak ihlali” kararı verdi. AYM, 13 yıldır süren yargılamanın makul olmadığını, “kamu görevlilerinden kaynaklanan kötü muamele olaylarına kayıtsız kalındığı görünümü verilmesinin engellenmesi açısından yeterli hız ve özenle yürütülmeyerek etkili bir yargısal tepki verilmediği”ni kaydetti.

1963 doğumlu Adem Erden, İzmir F 2 Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda cinayet suçundan hükmen tutuklu bulunurken 13 Ağustos 2005’te saat 08:00’de yapılan sayıma katılmak istemedi. Bunun üzerine gardiyanlar, Erden’i darp etti. Muayenede, Erden’in vücudunda darp izleri ve 22 adet sigara yanığı tespit edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Eylül 2005’te infz koruma memurları S.E., M.S., K.K., T.K. ve Ş.A. hakkında dava açtı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Aralık 2006’da delil yetersizliğinden gardiyanların beraatına karar verdi. İtiraz üzerine ise Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 8 Aralık 2011’de sanıklardan S.E. ve M.S. yönünden beraat kararını onarken, sanıklar K.K., T.K. ve Ş.A. ise yönünden eksik soruşturma nedeniyle bozdu. Mahkeme, 18 Şubat 2015’te sanıklardan K.K., T.K. ve Ş.A’nın Türk Ceza Yasası’nın 94. maddesi uyarınca işkence suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve 1 yıl 3 ay memuriyetten yoksun bırakılmalarına karar verdi. Karara yeniden itiraz eden ancak Yargıtay’dan henüz bir yanıt alamayan Erden, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Yargılama ihlali var
AYM, başvurucuya net 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi, kararın bir örneğini temyiz incelemesini 4 yıldır sonuçlandırmayan Yargıtay’a gönderdi. Kararın gerekçesinde, olayın üzerinden geçen 13 yıla rağmen kötü muamele vakasında kesinleşmiş bir karar verilemediğine dikkat çekilerek olayın karmaşık bir görünüm arz etmemesine karşın, 13 yıllık yargı süresinde makul olmayan bir gecikme olduğu vurgulandı. Cinayet suçundan içeri giren ve 13 yıldır cezaevinde gardiyanlar hakkındaki cezanın kesinleşmesini bekleyen Adem Erden’in cezasının bitmesine ise 3 yıl kaldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler