Darwin'in hastalığı neydi?

Darwin yetişkinlik döneminin önemli bir kısmını sağlık sorunlarıyla geçirdi. Avustralyalı bir doktor, sağlık sorununun "sislik kusma sendromu" olduğuna inanıyor.

Yayınlanma: 25.12.2009 - 10:03
Abone Ol google-news

Darwin, bulantı, halsizlik, baş ağrısı ve cilt bozuklukları yüzünden o kadar çok rahatsız oluyordu ki toplumdan uzaklaşmış, yolculuklara çıkamaz hale gelmişti. Bu sorunlar 19. yy’dan itibaren çeşitli spekülasyonlara yol açmıştı. Doktorlar ortakulak iltihabı, arsenik zehirlenmesi veya tropik parazit enfeksiyonu gibi hastalıklar üzerinde dururken, psikologlar, Darwin’in hipokondri (hastalık hastalığı), panik bozukluğu veya evlilik sorunlarına sahip olduğunu ya da babasına karşı bastırılmış öfke beslediğini düşünüyorlardı.

Melbourne Monash Üniversitesi anatomi uzmanı John Hayman şimdi tüm bu hipotezlerin çürütüldüğünü açıkladı. Hayman’a göre Darwin’in rahatsızlığı sislik kusma sendromuydu. Baş ve karın ağrısı, bulantı ve yeniden ortaya çıkan cilt enfeksiyonlarıyla kendini belli hastalık her ne kadar genelde çocuklarda görülse de yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabiliyor. Bilim adamının korkusu sorunları değil hastalıkları yüzündendi diyor Hayman.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler