Davutoğlu açıkladı: 'İş kazaları' için dört başlık

'İş kazaları'nın önlenmesi için alınan tedbirleri açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, alınan tedbirler çerçevesinde 4 ana başlık olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Dünyada ne yapılıyorsa o yapılacak" dedi.

Yayınlanma: 12.09.2014 - 17:13
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sosyal taraflar toplantılarına katıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.

Davutoğlu toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İş kazalarının olmaması için alınacak tedbirler çerçevesinde 4 ana plana dikkat çekmek istiyorum.

Asansörlerin denetimi bir bakanlığımızda inşaatların denetimleri bir başka bakanlığımızda. Ayrıca asansörlerin denetimlerde belediyelerinde rolü var.

İşveren ve işçilerin iş güvenliğini ortak bir değer olarak görmeleri çok önemlidir. Bir çıkar çatışması alanı gibi görülmemelidir.


Kriz yönetimi bağlamında bile işveren, işçi ve sendikalar bir araya gelip konuşmalıdır. Bir haftaya yakın yaptığım istişarelerden sonuca vardığım şudur ki insan faktörü ve mesleki yeterlilik kurumunun geliştirilmesidir.

Kazaları engelleyecek şey performans ve ehliyettir.

Sendikalarımız kaza olmadan önce işçilerimizi bilinçlendirmeliler. İşçilerimiz acaba haklarını biliyor mu? Bu hakları onlara sendikalarımız öğretecek. İşçi sendikalarımızın süratle işçilerimizi bilinçlendirmeli.

Denetimlerle kimin tedbir aldığını, kimin almadığını ortaya koymamız lazım. Denetim elemanı gittiği yerde çay dahi içmez. Bir yakınlık ilişkisinin içine giremez. Bundan sonra biz de denetimleri işçilik güvenliği açısından değil, işçilerimizin barınakları nasıl, bu şartları da denetlememiz gerekir.

Kaza olduğunda hemen bir suçlu aramak yerine önce detaylı araştırma ve inceleme yapmalıyız.

YAPTIRIMLARI ARTIRACAĞIZ

Kamu olarak bundan sonra yaptırımları artıracağız. Ama ödülü de artıracağız. Eğer işverinin işyerinde hiç kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Bir ödül mekanizması kuracağız. Eğer ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek. Dolayısıyla ödül-ceza dengesini bir arada tutarak işverenlerimizi teşvik etmek istiyoruz.

BÖYLE BİR DİYALOG YOK

İşçilerimizin annelerini aradım. Bir babayla  "Bu meseleyi takip edelim" diye konuştuk. Akşam internet sayfalarında "Acılı babanın Başbakan'a tepkisi" diye haberler... Hemen yalanladık. O acılı babaya da teşekkür ediyorum. O da açıklama yaptı. Böyle bir diyalog yok. Bunun kime faydası var.

UYARICI BİR ETKİ YAPTI...

Kamuoyumuzun hassas olduğunu farkındayım. Güvenoyu aldığımız gece yaşandığından dolayı uyarıcı bir etki yaptı hepimiz için.

İş ve işçi güvenliği için dünyada ne yapılıyorsa o yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler