Davutoğlu adı öne çıktı

Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduğu dönemde olağanüstü kongre yapma kararı alarak Gül’ü genel başkanlık yarışının dışında bıraktı.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 21:44
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni genel başkan seçimi için 27 Ağustos’ta olağanüstü kongreye gidilmesi kararı alan AKP MKYK, “Partime döneceğim” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2015 sonbaharında yapılacak olağan kongreye kadar genel başkan olarak partiye dönmesinin yolunu kapattı. Başbakan Erdoğan, kongre tarihine kadar parti içinde görüşmeler yaparak yeni genel başkan adayını belirleyecek. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in yeni genel başkanın 3 döneme takılan isimlerinden birinin de olabileceği yönündeki açıklamaları, kulislerde en şanslı isim olarak seslendirilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dışında başka isimleri de gündeme getirebilecek.

Başbakan Erdoğan, dün partisinin MKYK’sini toplayarak bundan sonra partinin atacağı adımlar ve yeni genel başkan seçimi için olağanüstü kongre takvimini masaya yatırdı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü partide istemeyen genç ekibin görüşü ağırlık kazanırken, yeni genel başkan seçimi için olağanüstü kongrenin 27 Ağustos’ta toplanması oybirliğiyle kararlaştırıldı. MKYK’de alınan karar, toplantı sürerken AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra şüphesiz ki partime döneceğim” dediği saatlerde açıklanması dikkat çekti. Bu kararla, Gül’ün partiye genel başkan olarak dönmesinin önü kapatıldı. AKP’nin 27 Ağustos’ta seçilecek yeni genel başkanı, Cumhurbaşkanlığı görevine bir gün sonra başlayacak olan Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Gül ise eğer olağan kongre takviminde bir değişiklik olmaması durumunda 2015 sonbaharına kadar genel başkanlık için adaylık girişiminde bulunamayacak.

İsimleri geçenler

Partinin 3 dönem engeline takılmayan bir ismi tercih etmesi durumunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in adı dillendirilirken söz konusu engele takılan bir ismin seçilmesi durumunda ise Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın öne çıkacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Çelik, kongrenin saat 10.00’da yalnızca genel başkan seçimi gündemiyle toplanacağını belirterek, 3 dönem engelinin kaldırılmasına ilişkin tüzük değişikliğinin gündemde olmadığını söyledi. MKYK’de yeni genel başkan için isimlendirme yapılmadığını, Erdoğan’ın bu süreçte bütün üyeler, milletvekilleri ve gerekli gördüğü diğer yetkililerle istişarelerde bulunacağını, ortak akılla bir isim üzerinde anlaşacaklarını kaydeden Çelik, “Önümüzdeki günlerde kimse AK Parti’den kavga gürültü, çatışma, kaos beklemesin” dedi.

‘Ağabey olarak görüyoruz’

Çelik, Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamalarının sorulması üzerine, “Sayın Gül’ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. Bu partinin kurucularındandır. 58. hükümetin başbakanıdır, Dışişleri Bakanı ve başbakan yardımcısıdır. Sonra da cumhurbaşkanıdır. Biz sayın Gül’e, yeni seçitiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz. Sayın Gül ile başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak. Bizim şu anda eski bir Meclis başkanımız ki Meclis başkanı Türkiye’nin ikinci adamıdır, Sayın Bülent Arınç eski Meclis başkanıdır. Konumlar önemli değil. Sayın Gül, partiye dönmek istediği zaman, Başbakan söyledi, Sayın Gül’ün başımızın üzerinde yeri var. Biz onu hasretle kucaklamaya hazırız. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın durumu tabii ki konuşulacaktır” dedi.

Kongre tarihinin 27 Ağustos olarak belirlenmesinin Gül’ün engellenmesi amacı taşıdığı yorumlarının anımsatılması üzerine Çelik, “Bu tarih Sayın Gül’ün gelmesiyle ilgili değil, Sayın Başbakan’ın gitmesiyle ilgilidir” yanıtını verdi. Çelik, bir başka soru üzerine kongreye tek bir isimle gidileceğini belirterek “Bizim partide bugüne kadar MYK ve MKYK’de çok iyi bir nabız tutulur, hep tek kişiyle gidilmiştir. Parti içi çekişme, fikir ayrılıkları vardır. Ama genel irade bir konuda karar verdiği zaman hepimiz o belirlenen ismin arkasında oluruz. Kimsenin önünü kapatma manasında söylemiyorum”görüşünü dile getirdi. Genel başkan adayının 3 dönem engeline takılan birisi olup olamayacağına ilişkin soru üzerine Çelik, “3 dönem kuralına tabi birisi de olabilir. Birinci dönem milletvekilliği, ikinci dönem milletvekilliği de olabilir” dedi.

‘İlla genel başkan olması gerekmiyor’

Çelik, Gül’ün partiye dönmesi durumunda konumunun ne olacağına ilişkin soru üzerine, “Sayın Gül partiye döndüğü zaman bir tecrübe birikimiyle bir unvanı olmadan da parti üyesi olunur. Hizmet etmek ille başbakan, genel başkan olmayı gerektirmeyebilir” dedi. Çelik, Erdoğan’ın Gül ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine “Sayın Başbakanımız zaten sürekli görüşme halindedir. Bir resmi görüşmeler var, ama Sayın Gül ile Sayın Erdoğan arasında böyle bir resmiyete gerek yok” diye konuştu. Çelik, bazı MKYK üyelerinin Gül’ün partiye dönmesi yönünde toplantıda görüş belirtip belirtmediğinin sorulması üzerine, “MKYK toplantıları basına kapalıdır. Eğer bu sadece Başbakan’ın görüşü olsa böyle bir MKYK toplantısına gerek olmaz. 27 Ağustos tarihi MKYK’de oybirliğiyle alınmış bir tarihtir. Bunu söylersem herhalde bunun ne anlama geldiğini arif olan anlar” dedi.

Gül istifa ederse

Çelik, “28 Ağustos’tan önce Gül istifa ederse ne olur” sorusu üzerine, “Ya olursa, ya giderse, şartlı cümleler kuruluyor. O zaman ben Türkçedeki atasözünü hatırladım. Eğer ile meğeri evlendirmişler. Keşke diye bir çocuğu olmuş. Biz eğer ve meğerle siyaset yapmıyoruz. Sayın Demirel, olmamış çocuğa don biçmeyin derdi” dedi. Çelik, Erdoğan’ın nasıl bir cumhurbaşkanı olacağı sorusu üzerine de“Sayın Başbakan, anayasanın kendisine vermediği bir yetkiyi asla kullanmayacaktır. Kanunlar çerçevesinde elbette cumhurbaşkanlığı yapacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon