Davutoğlu: Emsal bir karar

Fransa Anayasa Konseyi'nin 'İnkar Yasası'nı iptal etmesinin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın emsal bir karar olduğunu belirterek "Benzer istismarlar açısından, tarihin siyasallaşmaması anlamında önemli bir adımdır" dedi. Bu tutumu beklediklerini belirten Davutoğlu, Anayasa Konseyi'ni tebrik etti.

Davutoğlu: Emsal bir karar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.02.2012 - 16:20

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasanın, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesinin ardından siyasiler kararı yorumladı.

İptalin ardından ilk yorumu yapan Davutoğlu şöyle konuştu:
Beklediğimiz bir tutumdu. Türk ve Fransız halklarının arasında oluşturulmaya çalışılan uçurumu, ortadan kaldıran bir karardır. Kendilerini tebrik ediyoruz. Bu karar bir emsal teşkil edecek bir karardır. Benzer istismarlar açısından, tarihin siyasallaşmaması anlamında önemli bir adımdır. 

 

Arınç: Kriz önlenmiştir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Fransa Anayasa Komisyonu'ndan Soykırım Yasası'nın iptal kararının çıkmasını "muhtemel bir krizin önlenmesi" sözleriyle değerlendirdi. Arınç, Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Fransa Anayasa Konseyi 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı Anayasaya aykırı bularak reddetti. Fransa Anayasa Konseyi bu karar ile baştan beri bir garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir. Biz tamamen ucuz siyasi kaygılar ile parlamentodan geçirilen bu yasanın Fransa'nın aklı selimine çarpacağını biliyorduk. Tarihi yargılama peşindeki bir grup yaygaracı Fransız siyasetçiye inat, soğukkanlı ama kararlı bir diplomatik mücadele verdik.Anayasa Konseyi siyasi kaygılardan uzak doğru bir karar vermiştir. Bu karar,Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir. Umarım, bu karar hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur."

 

Egemen Bağış: Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Anayasa Konseyi'nin kararını "Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü" şeklinde değerlendirdi. Fransa Anayasa Konseyi, "soykırım"ların inkarını suç sayan yasayı iptal etti. Bakan Bağış, kararı Twitter hesabı üzerinden "Fransa'da olması gereken oldu. Akıl, akılsızlığa galip geldi ve tarihi bir hatadan dönüldü. Seçim baskılarına rağmen hukuk ve mantık kazandı" şeklinde değerlendirdi.

 

CHP'li Özcan: Umarım bu karar örnek olur

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Fransa Anayasa Konseyini'nin kararına, "Umarım bu karar, ülkemizde ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışan hükümete de bir örnek olur" dedi. Yazılı bir açıklama yapan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Fransa Anayasa Konseyini'nin kararını değerlendirdi. Özcan, şöyle dedi:
"Ülkemizi Avrupa'da yalnız bırakan, suçlamalara karşı hiçbir somut girişimde bulunmayan sözde dünya lideri Tayyip Erdoğan'ın yapamadığını, Fransa Anayasa Konseyi ifade özgürlüğüne sahip çıkarak yapmıştır. Umarım bu karar, ülkemizde ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışan hükümete de bir örnek olur. Ülkemizde de ifade özgürlüğünün önündeki bütün engeller en kısa sürede kaldırılır."

 

AKP'li Çelik: İkinci ve üçüncü yaptırımlar duracak

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, iptal kararını şu sözlerle değerlendirdi:
"Tarihsel bir olayın parlamentoda karara bağlanması düşünce özgürlüğüne aykırıdır. Bu bakımdan karar sevindirici. Tarihsel olaylar hakkında parlamentolar karar verirse, bu durumda engizisyon vari bir tabloyla karşı karşıya kalırız. Bu karar böylesine büyük bir yanlış yapılmasını engellemiş gözüküyor. 1915'teki tarihsel olayla ilgili bir kısmı soykırım diyebilir, bir kısmı değil diyebilir. Ancak parlamento vasıtasıyla bunu karara bağlarsak, tarihçilere müdahale etmiş oluruz. Anayasa Konseyi bu tehlikeli gidişi durdurdu. Anayasa Konseyi'nin kararı Türkiye'nin ikinci ve üçüncü yaptırıma geçmesini durduracak. Ama siyasi iktidar Sarkozy'nin dediği gibi tekrar getirmeye kalkarsa aynı gerilim sürecektir. Fransa'nın önüne getirilen bu tartışmanın ilkesel bir tartışma olmadığı, Sarkozy'nin siyasi hesapla bir tutum içine girdiği görülüyor. Tehlikeli durum var. Herhangi bir Avrupa ülkesinde lider çıkıp karar verebiliyor. AB değerlerine aykırı olarak bunu yapabiliyor. Bu süreci durduracak mekanizmaları yok. AB'ye aykırı uygulamayı durduracak mekanizma olmadığı görüldü. Gelinen noktada ikinci ve üçüncü yaptırım dilimine geçilmesi söz konusu olmayacaktır. Bundan sonraki tutumu gözlemeye devam edeceğiz. Ermeni oylarını almak için Sarkozy'nin bu tutuma girdiği çok netti. Bu adımın atıldığı günden bu yana Sarkozy düşündüğü gibi oyları artıramadı. Bu şekilde iç siyasete dönük atılan adım Sarkozy'ye fayda getirmedi. İç siyaset hesaplarıyla iki ülkenin bozabilen lider olarak ajandaya yazılacaktır. Buradan olumsuz bir tabloyla çıktı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler