Davutoğlu-Memmedyarov görüşmesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ve Türkiye'nin bütün konulara aynı perspektiften yaklaştığını belirterek, Türkiye ile Azerbaycan'ın "ortak geleceğe birlikte yürüdüklerini" söyledi.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 17:16
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "her manada, her aşamada Azerbaycan ile yakın ilişki içinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu" belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Washington'daki nükleer güvenlik zirvesi öncesinde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Azerbaycan'a geldiğini hatırlatarak, zirvede de yoğun görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Bütün bu görüşmelerde temel hedef olarak Kafkasya'da barış, istikrar ve güvenliğe dayalı bir sürecin işlemesini esas aldıklarını belirten Davutoğlu, baştan beri vizyonlarının bu olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Bir kez daha Azerbaycan ile bütün konularda aynı perspektifte değerlendirmeler yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov ise, Davutoğlu ile yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, Washington'daki nükleer güvenlik zirvesinde yapılan görüşmeler hakkında, "Türkiye'den, ikna edici açıklamalar işittiklerini" söyledi.

Minsk grubu ABD ve Rusya eşbaşkanlarının yarın Azerbaycan'a gelmesinin büyük önem taşıdığını belirten Davutoğlu, "Ümit ediyoruz ki, bu gelişmeler, Minsk grubunun çabalarıyla da ivme kazanır ve nihai hedefine ulaşır" dedi.

Minsk grubu görüşmelerini Türkiye'nin çok yakından takip ettiğini belirten Davutoğlu, Paris'te Minsk Grubu Eşbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüştüklerini, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile de görüşmeler yapıldığını kaydederek, bütün taraflara mesajlarını çok açık ilettiklerini söyledi.
Davutoğlu, "Azerbaycan'a tam destek veren Türkiye'nin, bir savaş durumunda da destek verip vermeyeceği" sorusuna cevaben, görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkmasını umduğunu belirterek, "Bölgemizde daha fazla gerginlik olsun istemiyoruz. Herkesin, karşılıklı olarak toprak bütünlüğüne saygı duyduğu, yeni ve güvenlikli bir Kafkasya'yı hep beraber kuralım. Hedef bu olmalı" diye konuştu.

Davutoğlu, "Üzerinde mutabık kalınan Madrid prensipleri etrafında çok büyük bir fırsat penceresi var, büyük bir imkan var. Herkesin bu imkanı değerlendirmesi gerekiyor. Artık zamana yaymak, zamana oynamak yerine, herkesin bu prensipler etrafında kalıcı bir çözüm için çaba sarf etmesi lazım" diye konuştu.

İran'a yapacağı ziyarette hem nükleer konuyu hem de bölgedeki diğer konuları ele alacaklarını belirten Davutoğlu, İran sorununu diplomatik yollarla çözümü için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Davutoğlu'nun önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Dağlık Karabağ sorunu üzerine görüşmeler yaptığını, ardından iki Dışişleri Bakanı olarak bir araya geldiklerini söyledi.

Davutoğlu'nun, Washington'da yapılan görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini kaydeden Memmedyarov, Kafkasya'da barışın sağlanması yönünde fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Memmedyarov, yarın Minsk grubu eşbaşkanlarının Azerbaycan'a geleceğini ve konuyla ilgili görüşmelerin devam edeceğini belirterek, süreçle ilgili açıklamaları bundan sonra yapacaklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarının ardından Tahran'a gitmek üzere Bakü'den ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler