Davutoğlu: Üç parti üç konuda anlaştı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, üç siyasi partinin üç konuda anlaştığını, bunların yeni Anayasa, Meclis iç tüzük değişikliği ve vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformlarında işbirliği yapma konusu olduğunu belirtti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme sona erdi. Saat 16.45 sıralarında başlayan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Saat 18.00’de sona eren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin bütün bir milletin başarısı olduğuna dikkat çekti.
Anayasanın toplumsal mutabakatla hazırlanması gereken bir metin olduğunu dile getiren Davutoğlu, şimdiye kadar yapılan anayasaların hep tepki anayasası olarak ortaya çıktığına dikkat çekti. Konjonktür ne gerekiyorsa onun yapıldığını, hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan randevu istediğini dile getiren Davutoğlu, ancak bir partinin samimi olmadığı için, devlet adamı ciddiyetine yakışmayan açıklamalar sebebiyle randevuyu iptal ettiğini savundu. "Ben muhatabımda ciddiyet ve samimiyet isterim." diyen Davutoğlu, "Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na teşekkür etmeyi bir borç biliyorum." ifadelerini kullandı.
'3 PARTİ 3 KONUDA ANLAŞTI'
Liderlerle yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler veren Davutoğlu, görüşmeler sonrası 12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesi konusunda mutabakat çıktığını kaydetti. Üç siyasi partinin üç konuda anlaştığını belirten Davutoğlu, bunların yeni Anayasa, Meclis iç tüzük değişikliği ve vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformlarında işbirliği yapma konusu olduğunu bildirdi.
Görüşmeler sonucu tartışma ve istişare zemini oluştuğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Artık bu sürecin özellikle anayasa ve iç tüzük, Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Ortak zemin oluşturduk; artık görev Meclis'in görevidir. Atılacak adımlar bağlamında Meclis Başkanı'nı ziyaret ettim; liderlerle yaptığım görüşmede mutabık kaldığımız hususları anlattım. Meclis Uzlaşma Komisyonu ve İç Tüzük Komisyonu için devreye girmesi, bütün partilere çağrı yapmasının uygun olacağı kanaatimi ifade etim. Şimdi Meclis Başkanı, hangi yöntemle, kendi takdirleriyle partiler arasında bu mutabakı hayata geçirmek için adım atacaktır."
Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olduğunun altını çizen Davutoğlu, ülkelerin ciddi sarsıntılar geçirdiğine dikkat çekti. Böyle bir dönemde Türkiye'nin en büyük gücünün demokrasi, kişi hak ve özgürlükleri olduğunu anlatan Davutoğlu, İstiklal harbinde nasıl Meclis'e sığınılmışsa; şimdi de sığınılan yerin Meclis olduğuna vurgu yaptı.
"Ne konuşulacaksa bu çatı içinde konuşalım. Nezaket, saygı içinde, modern demokrasi kuralları içinde konuşalım. En aykırı düşünceleri saygı içinde görüşelim. Bu çatı altında herşey söylensin ancak bu çatı dışına çıkıldığındı meşruiyet çizgisinden ayrılmayalım." diyen Davutoğlu, teröre, şiddete başvuranlara hep birlikte karşı çıkılmasını istedi. "Umarım Meclis Başkanı'nın çağrısına tüm partiler olumlu cevap verir." diyen Davutoğlu, herkesin 'benim Anayasam' diyebileceği bir çalışma yapılıp gelecek nesillere bırakılması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, çalışmaların hayırlı olmasını diledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması