Davutoğlu'ndan BM kararına destek

Paris'te düzenlenen Libya zirvesi sona erdi... Dünya liderleri Libya'ya operasyon kararı aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanlarıyla telefonda görüştü. Davutoğlu, "BM kararının uygulanmasına önem veriyoruz" dedi. Dışişlerinden yapılan açıklamada ise "Türkiye gerekli gördüğü katkıyı yapacak. BM kararı Libya halkının selamet gözetilerek uygulanmalı" denildi.

Davutoğlu'ndan BM kararına destek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.03.2011 - 09:13

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, Paris'te bugün yapılan toplantı hakkında bilgi verdikleri kaydedildi.

Görüşmelerde, Davutoğlu'nun, Türkiye'nin en başından itibaren Libya'daki sivil halka yönelik saldırılar karşısında gösterilecek tepkinin ve takınılacak tavrın uluslararası meşruiyet zemininde, bölgesel katılım ve destek sağlanarak gerçekleştirilmesini istediğini, temel amacın, sivil halka yönelik şiddetin önlenmesi ve sivil can kayıplarının durdurulması olması gerektiğini belirttiği ifade edildi.

1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının temel felsefesinin de bu çizgide kaldığını vurgulayan Davutoğlu'nun, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının Libya'nın toprak bütünlüğünü güvence altına alacak ve Libya halkının huzur, güvenlik ve esenliğini temin edecek şekilde uygulanmasına atfettiği önemi muhataplarına söylediği bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, 1970 ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının, ebediyete kadar dost kalacağımız kardeş Libya halkının selametini gözeten bir anlayışla uygulanmasını teminen, gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir. Bu doğrultuda gerekli hazırlık ve çalışmalar, sivil ve asker makamlarımızla birlikte eşgüdüm içinde yürütülmektedir."

 

Sarkozy: Katliamın durdurulması için gerekli adımları atmaya karar verdik

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris'te yaptığı açıklamada, uçakların, Libya ordusuna bağlı zırhlı araçlara müdahale etmeye hazır olduğunu ifade etti. Rusya ise, Batılı güçlerin Libya'ya askeri operasyon başlatma kararlarını üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kendi ilan ettiği ateşkesi bozduğunun ortaya çıkmasının ardından, Avrupa'daki NATO üslerinde Birleşmiş Milletler (AB) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar çerçevesinde ciddi bir hareketlilik gözlemlendi.

Libya'daki durumun ele alındığı zirve sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

- 1973 numaralı kararı uygulamaya karar verdik. Sivil nüfusa yönelik katliamın durdurulması için gerekli adımları atmaya karar verdik.

- Fransız uçakları şu an itibariyle gerekli müdahaleyi gerçekleştirmek üzere hazır bekliyorlar. Dün itibariyle Fransa, ABD ve bazı Arap ülkeleriyle birlikte gerekli adımları atma konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

-Son haftalarda sivil nüfusa yönelik saldırılar olduğunu görüyoruz. Kaddafi, defalarca yapmış olduğumuz uyarıları gözardı etti ve Arap halkı kendilerini şu anda buldukları durumdan kurtarma hakkına sahipler.

- Özellikle insan hakları ve demokrasi değerlerini paylaşanlar açısından Arap dünyasında yaşanan büyük bir umut ışığı oldu. Birtakım riskler de söz konusu. Gençlerin ve Arap halklarının yaşadığı zorluklar karşısında gerekli destek verilmeli.

- Libya’da bir nüfus yalnızca nasıl yönetileceğini seçmek istediği için ölümcül tehlike ile karşı karşıya. Libya’nın geleceğini seçmek Libyalıların elinde olmak zorundadır. Onların hayatını almak için bu müdahale gerçekleştirilmiyor.

- Bugün Libya’ya müdahalemiz gerçekleşecek. Bu müdahale BM Güvenlik Konseyi kararı altında gerçekleştiriyoruz. Elbette Arap ülkelerinden ortaklarımızla birlikte bunu yapıyoruz. Kendi halkını öldüren bir lidere karşı bu müdahaleyi yapıyoruz.

- Bir kez daha Kaddafi’ye saldırganlığı durdurması çağrısında bulunuyoruz ve bunu bütün samimiyetimle söylüyorum herkesin sorumluluklarını üstlenmesi gerekiyor.

- Bu çok ciddi bir karar. Aldığımız bu karar çok ciddi bir karar. ABD, Arap ülkelerinden ortaklarımız tarihe karşı bu yükümlülüğü gerçekleştirmemiz gerekiyor.

 

Cameron: Kaddafi'yi durdurma vaktidir

İngiltere Başbakanı David Paris'teki Libya zirvesinde, "Libya'da Kaddafi'yi durdurmak için harekat vaktidir" dedi.

Cameron, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, "daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak" dedi. Kaddafi'nin uluslararası topluma yalan söylediğini belirten Cameron, "kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi. Bunun acilen olması gerek. BM'nin isteğini uygulamak zorundayız, sivillerin katledilmesinin sürmesine izin veremeyiz" dedi.

Hollanda Başbakanı ise yaptığı açıklamada, "İlk saldırı günün ilerleyen saatlerinde olabilir" dedi.

 

Almanya askeri operasyonlara katılmayacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirve sonrasında yaptığı açıklamada "dünya güçlerinin, Libya'daki şiddetin sona ermesi gerektiği görüşünde birleştiğini" söyledi. Merkel, ülkesinin askeri operasyonlarda yer almayacağını ifade etti.

 

Rusya tepki gösterdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksardır Lukaşeviç yaptığı yazılı açıklamada, "Bir dizi ülkenin hava kuvvetleri, 19 Mart'ta Libya'ya karşı askeri eylemlere başladı. Moskova, bu askeri eylemi üzüntüyle karşılamaktadır" dedi.

 

Chavez: Sorumsuzluk

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya'ya askeri müdahaleyi "sorumsuzluk" olarak niteledi.

Chavez, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Libya'ya yönelik uluslararası silahlı müdahaleyi eleştirerek, derhal ateşkes ilan edilmesini istedi.

Müdahaleyi "bir ülkenin içişlerine karışma" olarak değerlendiren Chavez, amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu savundu.

Chavez, "Etkili bir ateşkesin sağlanmasını ve Kuzey Afrika'da yeniden barış yoluna girilmesini istiyoruz" dedi.

 

Kanada tüm seçeneklere hazır

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ülkesinin Libya konusunda tüm seçeneklere hazır olduğunu söyledi.

CBC Radio'nun The House programına konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ''Kanada Libya konusundaki tüm seçeneklere hazır ve açıktır'' dedi. Bakan Cannon bu kararın, Libya'da bir kara harekatı yapılması halinde Kanada'nın da katılımı anlamına gelip gelmediği şeklindeki soruyu, "eğer masum halkı o katilin elinden kurtarmak için buna karar verilirse, evet buna da katılırız" dedi. Bakan Cannon, bu konunun Başbakan Stephen Harper'ın kendisi ve Kanada Genelkurmay Başkanı General Walt Natynczyk ile birlikte yaptığı görüşmede ele alındığını söyledi.

Öte yandan, Fransa'nın başkenti Paris'teki Libya Zirvesi devam ederken, Fransız ve İtalyan savaş uçaklarının Libya hava sahasında başladıkları uçuşlarına, Kanada savaş uçaklarının da 2 gün içinde katılacağı açıklandı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın basın sözcüsü Andrew MacDougall, basın kuruluşlarıma e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Kanada Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 savaş uçağının 2 gün içinde Libya semalarında Fransız ve İtalyan jetleri ile birlikte uçmaya başlayacağını kaydetti. Kanada'nın halen Malta'daki askeri üstde 2 adet C-18 askeri uçağı bulunduğu hatırlatılan açıklamada, bölgede bulunan tüm Kanada askeri unsurların, BM operasyonları için hazır olduğu bildirildi.

 

Ortak bildiri

Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı anımsatılarak, "Albay Kaddafi'nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz" denildi.

 

Libya gözlemci istedi

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan Libya'ya uluslararası gözlemci göndermesini istedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler