Davutoğlu'ndan Irak'a tehdit yanıtı: Eğer güçleri varsa..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başika'daki güvenliği sürdürmeye kararlıyız. Eğer Irak'ın askeri gücü varsa bunu askerimize değil, DEAŞ'a karşı kullanmalarını tavsiye ederim" dedi.

Yayınlanma: 30.12.2015 - 21:43
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV televizyonunda katıldığı canlı yayın programında soruları yanıtladı. Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Siyasi rakibiz ama liderler hasım değildir. Liderlerin görüşmesi ülkelerin menfaatinedir. Faydalı bir görüşme oldu. Bir geleneği başlatması bakımından önemli. Yeni anayasa için en geniş mutabakat sağlanmalı. Esastan anlaşmak önemli, bu anayasa değişmeli.
Devlet bizi değil biz devleti tanımlamalıyız. Bizde parlamenter sistem hiç uydulanmadı. Tabuları bir kenara koyalım, doğru sistemi tartışalım.

2011'de bütün partilerin katılımıyla bir komisyon oluştu. Orada mutabakat sağlanamadı. Sayın Kılıçdaroğlu ile mutabakat sağladık. Sayın Bahçeli ile de görüşme gerçekleştireceğiz. Uzlaşma komisyonu geri kalan çalışmaları yönetir. CHP'de kendi teklifi sunar. Başkanlık sisteminin neresisnde sıkıntı görüyorarsa o kısımlarını tartışıp birlikte düzeltiriz. Onların teklifleri varsa bunu da tartışırız ama burada konjonktürel bir tartışma yapmamak gerekir. Bir daha bu ülkede 12 Eylül dönemine dönmeyeceğimiz bir anayasa yapalım.

Herkesin elini taşın altına koyması gerekir, bizim nihayetinde 317 milletvekilimiz var. Anayasa uzlaşarak yapılmalı. Tek başına bunu Meclis'ten geçirme şansımız yok. Hiç bir partiyi dışarıda tutan bir süreç değil. Bütün partilerin bir mütabakat metniyle halka gitmesi lazım.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık modeli yeni keşfedilen bir model değil. Bu teklif üzerine konuşalım dedim. "Başkanlık sistemiyle dikdatörlük olur federal yapıyla ülke bölünür" deniliyor. Üniter devletlerde de başkanlık sistemi olabiliyor. Parlamenter sistemde Başbakan'ın etkisi daha fazla.  

Önyargısız konuşmamız lazım, hele hele tartışmanın Sayın Cumhurbaşkanı üzerinden yapılması doğru değil.

40 yıl sonra muhtemelen hiçbirimiz bu dünyada olmayacağız. O zaman dahi yaşayabilir bir anayasa yapmamız lazım. 12 Eylül anayasasının üzerinden 33 yıl geçti ve bugün bu anayasayla yaşanamayacağını söylüyoruz. 12 Eylül kolay bir anayasa yapımıydı. 5 general, her şeye karar verdi. Kimin, ne oy verdiğinin belli olduğu bir referandumla da geçti. Biz şimdi öyle bir şey yapalım ki en doğru olan neyse onu yapalım. Evrensel demokratik değerlere yakın bir Başkanlık sistemi doğru uygulandığında güçler ayrılığına daha uygun bir sistem.

'YENİ SÜREÇ BAŞLADI'

Sayın Kılıçdaroğlu kendi pozisyonunu anlattı, biz kendi pozisyonumuzu anlattık. İçtüzüğün gözden geçirilmesinde mutabakat sağladık. Yeni anayasa yapma süreci başlamış oldu. Sayın Bahçeli ile de görüşeceğiz. Kılıçdaroğlu AB uyum yasalarına destek vereceklerini söyledi. Mart'a kadar tamamlarsak Ekim'de vizesiz AB'ye gidilebilir.

HDP RANDEVUSUNUN İPTALİ

Kimseye karşı özel bir tavır, ötekileştirme gibi tavır almam. 7 Haziran'da Türkiye'nin zaafa düştüğünü sandılar. Rusya seyahatine rağmen görüşme talebinde bulunmuştum. Yeni dönem, şans verelim diye randevu talep ettim. Muhatabımda samimiyet ve ciddiyet ararım. Size oy verenlere saygımdan görüşmek istedim.  HDP yol ayrımında ama farkında değiller.

Tavırlarını değiştirsinler, samimi olsunlar,Türkiyeli olduklarını göstersinler. Miray bebeği ve dedesini katleden bunlar. Miray bebeğin babasıyla görüştük. Yine Cizre'de 5 yaşında bir çocuğun ailesiyle konuştum. Cizre'de devlet hastanesine roket atıyorlar, bu mu özyönetim dedikleri. Önce bir ispat etsinler, üsluplarını değiştirsinler, samimi olsunlar. Olumlu bir hava görelim, "şiddetin her türlüsüne karşıyız, terörün her türlüsüne karşıyız, hendeklere karşıyız" desinler. Önce ne yapacaklarına bakalımk da sonrasına bakarız.
   
GÜNEYDOĞU'DAKİ OPERASYONLAR

Önemli ölçüde temizlik yapıldı, ilerlendi. Maalesef belediyeler de iş makinalarını bu işte kullanıyor. Sivil halkın arasına karışma yöntemini deniyorlar. Bütün sokakların tek tek temizlenmesi gerekiyor. Önemli ölçüde ilerleme sağlandı.

Bölgede sivil cenazeler kısmında hiç bir sıkıntı yok.  Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmemiştir. Sivil ölümlerin tamamı örgüt kaynaklı. Kapsam ve titizlik içinde hareket ediyoruz ama karşımızda hiçbir kural bilmeyen çocuk, büyük dinlemeyen bir terör örgütü var. Büyükşehir yasasındaki aksayan hususları yeniden gözden geçiririz. Hendekler barikatlar kalkacak. Bu ülkenin kaderini kimsenin insafına terk etmeyiz. Kimse milletvekili zırhına sarılıp suç işleme hakkına sahip değil. HDP, çeki düzen versin. Gündüz barış, gece terörle işbirliği olmaz. HDP siyasi parti mi, terör örgütünün uzantısı mı?"

Türkiye ile kimin arası bozuluyorsa PKK'ya çiçek atıyor. 2 ay önce PKK'nın adını zikretmeyen Rusya şimdi HDP'yi ağırlıyor.
Öcalan'ın son mesajı silahsızlanma konferansıydı. Temaslar fayda getirmeyecekse neden yapılsın? Fakat bizim istihbarat birimlerimizin her yerde yaptığı çalışmalar var.

YPG FIRAT'IN BATISINA GEÇTİ Mİ?

DEAŞ'in alternatifi YPG olamaz. Fırat'ın batısına YPG unsurları geçmedi. Fırat'ın doğusunda da YPG'nin olmasına razı değiliz. İster DEAŞ olsun ister YPG olsu, Türkiye'nin karşısında kim tehdit oluşturuyorsa karşılığını veririz. Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden her hususta her türkü tedbiri alırız.

Rusya nedenisyle yeni bir konjonktür oluştu. Rusya DEAŞ'ın olmasından memnun. Suriye rejiminin meşruluğu bile DEAŞ'a dayanıyor. DEAŞ giderse Suriye rejimi etkilenir. İran, Rusya, Suriye rejimi, DEAŞ'ın olmasından memnun.


BAŞİKA KAMPI GERİLİMİ

Bugün Sayın Abadi ile görüştüm. Bizim orada bulunmamızın tek sebebi DEAŞ. Sayın Abadiye'de söyledim. Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Göderilen eğitimcilerin görevi eğitimcileri korumak. Askeri gereklilik neyse ona göre karar alınır. Buradaki güvenliği sürdürmeye kararlıyız. Eğer ırakın askeri gücü varsa bunu askerimize değil, DEAŞ'a karşı kullanmalarını tavsiye ederim.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler