Davutoğlu’nun eski başdanışmanı: Beka sorununun nedeni PKK, IŞİD değil

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eski başdanışmanı ve Karar yazarı Etyen Mahçupyan, bugün yazdığı yazıda 'Türkiye’nin bir beka sorunu var' dedi.

Yayınlanma: 10.04.2018 - 10:28
Abone Ol google-news

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eski başdanışmanı ve Karar yazarı Etyen Mahçupyan, yayımlanan yazısında, Türkiye'nin bir beka sorunu olduğunu ve bunun nedeninin, PKK, IŞİD, FETÖ, ABD, Rusya olmadığını yazdı.

İşte Mahçupyan'ın yazısında ilgili kısım:

Türkiye’nin gerçekten de bir beka sorunu var… Ama bunun nedeni PKK, IŞİD, FETÖ, ABD, Rusya vs değil… Kendisi. Demokratik ilkeler üzerinden, kültürel ve kimliksel çoğulculuğu sindirerek, toplumun tercihlerine ve geleceğine ipotek koymadan bir yeniden inşa sürecine girilmedikçe de söz konusu beka sorunu katmerleşerek devam edecek.

‘Düşman’ aktörler bugün de aynen geçmişteki gibi, Türkiye’nin bu zayıflığından yararlanarak tehdit oluşturabiliyor. Türkiye kendisini keyfilik, hamaset ve irrasyonalite üzerinden ‘üçüncü dünyalılaştırdığı’ oranda, o aktörler de az maliyetle bize beka sorunu yaşatabiliyorlar.

Türkiye güçlü potansiyelleri olan ama zayıf bir ülke… Öte yandan bu zayıflıkla yüzleşebildiği takdirde, onu alt edebilecek esneklik ve birikime de sahip. Ne var ki siyaset alanının toplumsal dinamikleri iğdiş etme gücü devam ederken, bugün o siyaset alanının bizatihi yozlaşması ve kurumsal yapının iflası tehlikesi ile karşı karşıyayız.

Bu durum ‘siyaseti’ halkın ideolojik ve psikolojik manipülasyonu olarak yeniden tanımlarken, ‘beka meselesi’ de bir tehdit unsuru olarak toplumu ‘millilik’ etrafında tek tipleştirmek üzere kullanılıyor.

Ama bu daha da kişiliksizleşmiş, özgüvenini yitirmiş, böbürlenme dışında fikriyatı kalmamış, edilgen ve kırılgan bir ülke demek… Gerçekten de beka sorunu olan bir ülke…

Yazının devamı için tıklayınız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler