Dedelerim Osmanlı yardımı ile kurtuldu

Filmde ve projede bir de sürpriz isim var; Paul Dwyer. Onu 90'lı yıllarda "Endi-Pol"den zaten biliyoruz...

Dedelerim Osmanlı yardımı ile kurtuldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.04.2012 - 07:06

Uzun zamandır da televizyon ekranlarında “Müzik ve Yol” isimli programı ile Türkiye’nin dört bir yanına giderek Türk müzikal kültürünü kendi “Kelt” kökleriyle buluşturuyor: “Ben müzisyenim ve köklerim İrlanda’da. Dedemin dedesi de o büyük kıtlıkta dünyaya geldi ve bu yardım ile hayatta kaldı. Tüm açılardan bu film benim için yapılmış gibi, müzik direktörü olarak bu projedeyim. Unutulmuş bir vefa ve dostluk örneğini anlatmanın peşine düştük ve şimdiden çok heyecanlıyız.”

Titanic’ten daha iyi bir hikâyemiz var

“Kıtlık- “Famine” 18. yüzyılda kıtlıkla boğuşan ve yüzbinlerce insanını kaybeden İrlanda’ya binlerce kilometre uzaktan yardım eli uzatan Osmanlı İmparatorluğu’nun hikâyesini anlatan bir film. Çekim için gün sayan projeyi hayata geçirmek için her şeylerini ona yatıran iki isim var; biri şans eseri kendini bu hikâyenin içinde bulan senarist-yapımcı Ömer Sarıkaya, diğeri de Türkiye’nin yakından tanıdığı İrlandalı müzisyen Paul Dwyer.

Ömer Sarıkaya 25 yıldır Hollanda’da yaşıyor, çalışıyor. Türkiye’de de Avn Film Production şirketinin ortağı. Bir gün İrlanda’ya yolu düşüyor ve İrlanda hakkında araştırma yaparken şehrin ve ülkenin ünlü futbol kulübü Drogheda United’ın simgesindeki ay yıldıza takılıyor aklı. Ve işte hikâyesi de burada başlıyor. Uluslararası bir film projesi fikri aklına düşüyor. Nasıl mı? Sarıkaya anlatıyor: “Bundan dört yıl önce İrlanda’ya gitmeden önce araştırma yaptığım sırada gözüme çarpan ay yıldız, Osmanlı hilali beni Dublin Limanı’nın elli kilometre uzağındaki Drogheda’ya kadar götürdü. 1845-1847’de İrlanda’daki patates kıtlığını ve ardından gelen felaketi öğrendim. Tarihi bilgi ve belgelere göre iki milyon İrlandalının göç etmesine ve bir milyonunun ölümüne sebep olan açlık ve kıtlık felaketi sırasında Sultan Abdülmecit, İrlanda halkına 10.000 Sterlin yardımda bulunmak istediğini bildirmiş. Fakat kendi topraklarına dahil bulunan bu bölgeye sadece 2.000 Sterlin vermeyi kararlaştıran İngiltere Kraliçesi Victoria, İstanbul’daki büyükelçisi vasıtasıyla, Sultan’ın teklifine karşı çıkmış. Bunun üzerine Osmanlı bağışı bin sterline indirmiş ve Sultan Abdülmecit İrlanda’ya tahıl yüklü beş gemi göndermiş. Fakat İngilizlerin Dublin Limanı’na sokmadıkları erzak dolu yardım gemileri, yüklerini Drogheda Limanı’na boşaltmış. Bu dönemde İngiltere ve kıta Avrupa’sı sanayi devriminin getirdiği refah ve zenginlik içinde oldukları halde İrlanda’ya yardım etmezken, Osmanlı’nın hem maddi sıkıntı içerisinde, hem de çok uzak bir coğrafyada olmasına rağmen insani yardımda bulunması ve bu hikâyenin iki halk tarafından da bilinmemesi çok tuhaftı. Beni de bu karanlık ama umutlu yolculuğa da bu görmezden gelme teşvik etti. Bunu bir misyon edindim ve zamanımı buna yatırdım. Geçen yıllarda 800. kuruluş yıldönümünü kutlayan Drogheda Belediyesi’nce yaptırılan şükran plaketi, 150 yıl önce Türk gemicilerin misafir edildiği eski belediye sarayının duvarına -ki şimdiki Westcourt Oteli orası-, çakılıdır. Zaten İrlanda’ya Osmanlı yardımının etkisi öylesine büyük olmuş ki ülkenin ünlü futbol kulübü Drogheda United’ın simgesinde de ay yıldız var.”

Sarıkaya, iki yıl boyunca Türkiye’de ve İrlanda’da arşivleri taramış, kütüphaneleri birbir gezmiş ve senaryosunu tamamlamış. Filme, İrlanda’ya yardım için gelen Osmanlı donanmasındaki Türk denizci Fatih ile İrlandalı Mary’nin aşk öyküsünü de yerleştirmiş. Ölümlerin ve acının arasında filizlenen umudu anlatmak istemiş. Sarıkaya, Batman doğumlu. Türkçe konuşamadan İngilizce öğrendiğini anlatıyor, dört dil biliyor. Şu an tüm zamanını, emeğini ve sermayesini bu hayale yatırmış durumda. Projenin maliyeti yüksek olduğu için destek de bekliyor. Şu ana kadar Belçikalı Cast ajansı, Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere iki oyuncu ile görüşmüş. İrlanda medyası da ismi “Kıtlık- Famine” olması beklenen filme büyük ilgi gösteriyor. İrlandalı yönetmen Mark Mahon senaryoyu okuduktan sonra Türkiye’ye gelmiş, projeyi üstlenmiş. Şimdi oyuncu seçimleri üzerine çalışmalar sürüyor. Hikâyenin başkahramanları için Colin Farrell ve Leonardo DiCaprio için görüşmeler de başlamış durumda. “Famine” filminin senaristi ve proje müdürü Sarıkaya, İrlandalı yönetmen Mark Mahon’ın hikâyeye büyük ilgi gösterdiğini anlatıyor: “Mahon, projenin ‘Titanic’ filminin öyküsünden daha ilginç bulduğunu söyledi.” Sarıkaya oyuncuların yarısının Türk, yarısının yabancı olmasını planladıklarını söylüyor. Sultan Abdülmecit rolünü Kenan İmirzalıoğlu’nun oynaması en büyük isteği. Türk-İrlanda ortak yapımı olan filmde denizci Fatih’in büyük aşkı Mary rolünü ise İrlandalı oyuncu Saoirse Ronan’ın canlandırması düşünülüyor. Çekimler ağustos ayında başlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler