Değişim hızlı olacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, olağanüstü kurultay için imza toplayanların 9 önerisinden 6'sının karşılandığını söyledi. Matkap, tüzüğün hemen yürürlüğe girmemesiyle ilgili eleştirilere dikkat çekerken de "Başlayan kongreler var, hukuki sorunlar doğabilir diye yürürlük tarihi olağan kurultaya bırakılmıştı. Genel Başkanımızla tekrar konuştuk, yürürlük tarihinin 1 Mart'a çekilmesini istedi. Tereddütleri gideriyoruz" açıklamasını yaptı.
Genel merkezin tüzük taslağında 27 Şubat kurultayı için çağrıda bulunanların istekleri de göz önüne alınarak bazı değişiklikler yapılırken; haziran ayında toplanması beklenen ilk olağan kurultayda yürürlüğe girmesi öngörülen yeni tüzüğün yürürlük tarihi de 1 Mart 2012 tarihine çekildi. Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “Kongreler başladı diye, hukuki sıkıntı olabilir diye düşünüyorduk ancak Genel Başkanımızla görüştük, tereddütlerin giderilmesi için yürürlük tarihinin 1 Mart’a çekilmesi istendi” açıklamasını yaptı.
Muhaliflerin kurultay çağrısında istedikleri düzenlemelerle genel merkezin hazırladığı tüzük taslağı arasındaki koşutluklar ve uzlaşılamayan noktalar şöyle:
• Muhalifler “MYK kararıyla üye yazımı” ile ilgili maddeye “Kongre ve seçim takviminin ilanından önceki 3 ay içinde bu madde uyarınca üye olanlar ilk kongre ve önseçimler için seçme hakkından yararlanamaz ancak seçilebilirler” düzenlemesinin eklenmesi istiyordu. Genel merkez taslağında da “Bu şekilde üyeliğe kabul edilenler 3 ay süreyle yalnızca seçilme hakkından yararlanabilecek” düzenlemesi yapıldı.
• Muhalifler PM’nin üye sayısının 80 olarak kalmasını ve MYK’nin genel başkan dışında 14 üyeden oluşmasını istiyor. Genel merkez taslağında PM üyesi 60’a düşürülüyor, MYK’nin de en az 17 kişiden oluşması öngörülüyor.
• Muhalifler genel başkan adayı olmak için delegelerin yüzde 20’si değil, yüzde 10’unun imzasının yeterli sayılmasını istiyordu. Bu düzenleme genel merkez taslağında aynen yer aldı.
• İlçe, il kongreleri ve kurultayda seçimlerin çarşaf liste ile yapılmasının esas olmasını isteyen muhalifler, kurultay delegelerinin 10’da 1’inin yazılı önerisi üzerine yapılacak oylama sonunda “kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun” kararıyla blok liste ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilmesi yönünde öneri hazırladı. Genel merkez taslağında da bu düzenleme yer alıyor ancak blok liste kararı alınması kolaylaştırılarak “kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğu” ile karar alınabileceği ifade ediliyor.
• Muhaliflerin yüzde 10 gençlik kotası istemi, genel merkez taslağında da aynen yer alıyor.
• Muhalifler yapılan değişikliklerin hemen yürürlüğe girmesi istiyor. Genel merkezin taslağında yeni tüzüğün haziran ayında yapılması planan “34. olağan kurultayda” yürürlüğe girmesi öngörülüyordu. Ancak, genel merkez dün “son dakika” adımıyla bu konudaki itirazları dikkate alarak yürürlüğü öne çekti.
‘İtirazlar giderildi’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, imzacıların 9 önerisinden 6’sının karşılandığını söyledi. Matkap, tüzüğün hemen yürürlüğe girmemesiyle ilgili eleştirilere dikkat çekerken de “Başlayan kongreler var, hukuki sorunlar doğabilir diye yürürlük tarihi olağan kurultaya bırakılmıştı. Genel Başkanımızla tekrar konuştuk, yürürlük tarihinin 1 Mart’a çekilmesini istedi. Tereddütleri gideriyoruz” açıklamasını yaptı. Matkap, genel başkanın “çifte kurultayları” önlemek için kurultayları birleştirme yetkisiyle ilgili kaygıları da dikkate aldıklarını söyledi. Matkap, “Bu yetkinin olağanüstü kurultayın gündemini sulandıracağı eleştirileri oldu. Sadece salon birlikteliğine dönüştürdük. Aynı salonda gündemlere dokunmadan ayrı ayrı görüşeceğiz” açıklamasını yaptı.
Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın “Yen yırtıldı, kolun kırıklığı gizlenemez hale geldi” sözleriyle ilgili olarak Matkap, “Sayın Sav, engin birikimi olan bir siyasetçi. O yeni tamir edebilir, o kolu gizleyebilir, benim de tercihim budur. Kurultaya gelmesi ve onu benim karşılamam gerekir. Umarım yeniden bir değerlendirme yapar” dedi.
Bazı partililerin Anıtkabir’e çıkma hazırlığıyla ilgili olarak da Matkap, “Ayrı ayrı Anıtkabir’e çıkmak doğru değil. Mustafa Kemal’i rahatsız etmeye hakkımız yok” görüşünü dile getirdi. Matkap, Deniz Baykal’ın da kurultaya geleceğini düşündüğünü vurgularken “Antalya il başkanı, delegeleri genel merkezdeydi” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza