Demirtaş: Gülen'de tutucu değiliz

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fetullah Gülen'le ilgili olarak "Kendisinden randevu almadık" diye konuştu.

Yayınlanma: 23.05.2013 - 07:16
Abone Ol google-news

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “çekilmenin sorunsuz” ilerlediğini ancak hükümetin tavrında sıkıntı olduğuna dikkat çekti. Demirtaş, Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve BDP Van Miletvekili Nazmi Gür’ün Fethullah Gülen’le görüşeceği yorumlarına, “Bu konuda kapalı, tutucu değiliz. Ama bir randevumuz yok” yanıtını verdi. Demirtaş’ın sorulara verdiği yanıtlar, ana başlıklarıyla şöyle:

Başkanlık ve anayasa: Bir tıkanma yaşıyoruz. AKP de ısrarcı olmayacağını söylüyor başkanlık konusunda. Israrlı olmayacaklarsa, çeksinler tekliflerini. Şimdi komisyon da bu mesele yüzünden tıkandı.

PKK yavaş mı hareket ediyor: Bunun KCK dışında hiçbir mekanizması yok, yani hızlı mıdır, yavaş mıdır çekilme, bunu bilemiyoruz. Zaten öngörülen süre aşağı yukarı 2-3 aydır. Görev sırası hükümette. Parlamento yazın çalışacaksa özel yetkili mahkemeler, TMK, seçim barajı, hazine yardımı masaya yatırılmalı. 10-15 maddelik demokratikleşme reform paketi acil ihtiyacı karşılar.

Hükümet kaybeder: Hükümet adım atmazsa kaybeder. Türkiye 100 yıldır ilk kez demokratikleşme fırsatını yakaladı. Bu fırsat kaçarsa 2023’ü göremez.

Süreç 3-5 yıl sürer: Yol temizliği yapılırsa Türkiye nefes alır. 2015 seçimlerinde yeni parlamento profili ortaya çıkar. İsterse 5 yıl olsun, ölümler olmasın.

Suriye’deki Kürtlerin durumu: Orası şu veya bu şekilde özerk bir bölge olacak. Kürdistan’ın defakto durumu resmi nitelik kazanır. Davutoğlu Kürt Konseyi’ni Ankara’ya davet ederse yapabileceği en büyük hamle budur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler