Denetim tek çatı altında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Denetim Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 09:02
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, kurum bünyesindeki denetimi tek çatıda topluyor. Kurum bünyesindeki İç Denetim Genel Müdürlüğü ile Teftiş Kurulu lağvedilerek, Denetim Genel Müdürlüğü kuruldu.

Yönetmelikle, Merkez Bankası Denetim Genel Müdürlüğünün teşkilatı, görevleri ve yetkileri, denetim elemanlarının nitelikleri, atanmaları, yükselmeleri, çalışma esasları ve usulleri belirlendi.

Yönetmeliğe göre, Denetim Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası'nın birimleri, şubeleri ve temsilcilikleri ile banka dışı kurumlar ve kuruluşlar nezdinde denetim yapmak, inceleme ve araştırmalarda bulunmak, gerektiğinde soruşturma yapmak ve danışmanlık faaliyeti yürütmekle görevli olacak. Denetim Genel Müdürü, Merkez Bankası'nda denetim elemanı olarak en az 7 yıl görev yapan ve Genel Müdürlük dışında en az 3 yıl yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar arasından, Bankanın ilgili düzenlemelerine göre atanacak.

Bankada denetim elemanı olarak en az 7 yıl görev yapmış olanlardan en fazla 3 kişi de genel müdürün teklifi ve başkanın onayıyla 3 yılı aşmamak üzere genel müdüre, görevlerinde yardımcı olmak üzere görevlendirilecek. Genel müdürlük bünyesinde ayrıca danışma kurulu ile idari işler bürosu oluşturulacak.

Yönetmelikte, denetim elemanlarının mesleğe giriş ve yetişme şekillerinden çalışma yöntemlerine kadar tüm esaslara yer verildi.Söz konusu yönetmelikle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İç Denetim Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı ve geçici maddelerle çalışanların yeni sisteme uyumu ve özlük hakları düzenlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler