Deniz Yücel Almanya’da ifade verecek

Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in, “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Yücel, Almanya'da ifade verecek.

Deniz Yücel Almanya’da ifade verecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.06.2018 - 22:13

Almanya’da yaşayan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in, “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması dün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yücel’in avukatı Veysel Ok, mahkeme heyetine bu davaya basın özgürlüğü kıstasında bakılması gerektiğini söyleyerek, “Suça ortak olmadan bu belgeyi (polis raporu) dosyadan çıkarmalısınız. AİHM’ye başvurumuzu yaptık, siz de ileride çıkacak bir ihlal kararının ortağı olmayın” dedi.

Mahkeme başkanı ise “Biz hangi suça ortak olmuşuz? Burada yabancı konuklarımız da var. Ben de neyle suçlandığımı bileyim net olarak. Size göre iddianame polisiye dille yazılmış. ‘Hukuki dille yazın getirin’ mi diyeyim?” diye cevap verdi. Veysel Ok, müvekkiliyle ilgili derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek, “Deniz Yücel ilk olarak Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve emniyette ‘kişisel verileri saklama, bilişim yasası ihlali ve terör örgütü üyeliği’ ile suçlandı. 13 gün boyunca gözaltında kaldı. Savcılığa sevk edildikten sonra bize sorulan sorular emniyetteki sorulardan farklıydı. Suçlamalar değişti. Burada, Die Welt gazetesi haberleri sorulurken, ‘Terör örgütü propagandası yapma’ ve ‘Halkı kin, düşmanlığa tahrik’ suçlamaları yöneltildi. Müvekkilim bu suçlardan tutuklandı” dedi.

‘Savcı delil aradı’

Soruşturma savcısının 13 gün boyunca delil aradığını ve Yücel’in tutuklanmasının hukuki olmadığını aktaran avukatı Yücel’in yazdığı haberlerin tümünün zamanaşımına uğradığını belirterek müvekkilinin ifadesi alınmadan beraatine karar verilmesini istedi. Ok, mahkemenin beraat kararı vermemesi durumunda müvekkili Yücel’in ifadesinin, yurtdışındaki ikametgahına en yakın Türkiye konsolosluğundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla alınması, teknik olarak mümkün olmaması halinde ise istinabe yoluyla alınmasına karar verilmesini de talep etti. Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, hukuki olmadığı iddia edilen evrakların dosyadan çıkarılması talebini, “Dosyadan belge çıkarılması” şeklinde bir usul ve yasa bulunmadığı gerekçesiyle reddederken, “Derhal beraat” talebiyle ilgili de, suçun niteliği, yargılama ve delil değerlendirilmesi yapılmasındaki sorumluluğa göre şartların oluşmadığı gerekçesiyle ret kararı verdi. Heyet, yurtdışında olan sanığın istinabe kuralları çerçevesinde talimatla savunmasının alınmasına ve delillerin tespiti için işlem yapılmasına hükmederek duruşmayı 20 Aralık‘a erteledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon