Denizcilik arkeolojisi dergisi TINA'nın yeni sayısı çıktı
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısı çıktı
TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, arkeoloji dünyasındaki önemli bir eksiği kapatmak amacıyla 2014 yılında “Denizcilik Arkeolojisi” alanında yayın yapacak dergisinin ilk sayısını yayınlamıştı. Kısa zamanda Türkiye’deki tüm üniversitelere, müzelere ve arkeoloji enstitülerine, ücretsiz olarak ulaştırılan yayın, İngilizce baskısıyla da dünyanın önemli üniversitelerine, müzelerine ve enstitülerine ulaştı. Paris’te gerçekleşen UNESCO toplantıları ise derginin ulaştığı uluslararası toplantılardan sadece bir tanesi.
Yılda iki kez hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayınlanan Derginin amacı başta Anadolu kıyıları ve Akdeniz olmak üzere dünyadaki denizcilik arkeolojisi çalışmalarını bir arada sunmak. Arkeologlar, arkeoloji bilimine katkı sunan diğer bilim dallarında çalışan bilim insanları ve arkeolojiye ilgi duyanlar için doyurucu bilgiler sunan yayın alanında bir ilki temsil ediyor.
Derginin yayın kurulunda dünyaca tanınmış önemli isimler yer alıyor
Derginin yayın kurulunda dünyada sualtı arkeolojisi denilince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Doç. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin yurtdışında arkeoloji projesi yapan ender isimlerinden biri olan Prof. Dr. Kaan Şenol, Yenikapı batıkları projesinde önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Akdeniz kıyılarında sualtı araştırmalarına imza atan Doç. Dr. Harun Özdaş, TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı başkanı Oğuz Aydemir ve başkan yardımcı Kenan Yılmaz bulunmakta.
Dünyanın en önemli fotoğrafçılarından bir tanesi
Derginin fotoğraf editörlüğünü¨ dünyaca ünlü sualtı fotoğrafçısı Donald A. Frey ve Türkiye’nin tanınmış sualtı fotoğrafçılarından Levent Konuk yapıyor. Sualtı görüntüleme akademik danışmanı ise Prof. Dr. Altan Lök.
Türkçe – İngilizce
Editörlüğünü Mehmet Bezdan’ın yaptığı TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi, Türkçe ve İngilizce olarak hem basılı hem de dijital olarak yayın yapıyor. Dergi, dijital platformlarda ücretsiz olarak arkeoloji meraklıları ve bilim insanlarıyla buluşuyor. Basılı olarak da yurtiçi ve yurtdışıda birçok üniversite ve müzeye ulaşıyor.
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısı çıktı
Derginin yedinci sayısında Doç Dr. Çiler Çilingiroğlu’nun kaleminden tarihöncesi çağlarda Doğu Akdeniz’de denizcilik etkinlikleri üzerine önemli bir yazı yer alıyor. Ege ve Doğu Akdeniz’de son yıllarda gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar, tarihöncesi toplumların denizcilik etkinliklerine ilişkin nitelikli kanıtlar sunuyor. Bazı araştırmacıların bu konuya ilişkin önyargı ve varsayımlarının aksine, tarihöncesi toplumların denizcilikle ilgili geniş bilgi birikimine sahip oldukları son veriler ışığında bilim dünyasına sunuluyor. Bir diğer önemli makale ise Yrd. Doç. Dr. Nilhan Kızıldağ ve Doç. Dr. Harun Özdaş’ın kaleme aldığı “Bodrum Yarımadası Kıyılarının Yanal Taramalı Sonar Araştırması”. Doğru şekilde kullanıldığı takdirde önemli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olan yanal taramalı sonar üzerine kaleme alınan yazı çalışma verimliliğini arttıran, tüplü dalış yöntemine göre daha geniş alanların daha kısa sürede taranmasına ve tüplü dalış limitlerini aşan derin sularda araştırmaya yapmaya imkan veren yöntemin artılarını ve eksilerini anlatıyor.
Ayrıca 2016 yılında gerçekleştirilen Batı Karadeniz kıyıları arkeolojik sualtı araştırması, 29 Mayıs - 1 Haziran 2017 tarihleri arasında Paris UNESCO Genel merkezinde gerçekleştirilen “UNESCO Sualtı Kültür Miras Sözleşmesi ve Korunması Toplantısı”, Van Gölü’nde bulunan Rus gemisi Akdamar’ın özel fotoğrafları ve hikayesi okurları bekleyen diğer konular.
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısı Türkçe ve İngilizce olarak www.tinaturk.org adresinden okunabilir. Ayrıca yılın ikinci yarısında çıkacak sekizinci sayının ardından 2017 yılı bir cilt halinde bilim dünyasına basılı olarak sunulacak. Dergi Türkiye’deki üniversitelere, müzelere, enstitülere ulaştırılırken dünyanın önde gelen üniversitelerine ve uluslararası bilimsel toplantılarına da gönderilmektedir.
21 Ocak 2016 günü kaybettiğimiz Sayın Mustafa V. Koç’un sualtı arkeolojisine yaptığı katkılar basında çok bilinmez. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın kurucu üyesi olan Mustafa V. Koç’un birçok sualtı arkeolojisi çalışmasına maddi ve manevi destekleri uzun yıllardır devam etmekteydi. Son olarak kendi isminin verildiği “Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi” 17 Haziran 2015’te kendisinin de katılımıyla açılmıştı. EDİTÖRDEN TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Anadolu kıyılarında ve iç sularındaki denizcilik tarihinin aydınlatılması ve tanıtımı için çalışan Türkiye’nin tek sivil toplum kuruluşudur. Sayın Mustafa V. Koç TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın kurucuları arasındadır. Vakıf vasıtasıyla Türkiye’deki sualtı ve denizcilik arkeolojisi çalışmalarını en çok destekleyen kişi de şüphesiz Sayın Mustafa V. Koç olmuştur. Bir deniz ve tarih sevdalısı olarak yerli ve yabancı ekipleri her zaman desteklemiştir. Kendisini ne yazık ki 2016 yılının Ocak ayında kaybettik. Sualtı ve denizcilik arkeolojisi alanında çalışan bir arkeolog olarak bu disipline yapmış olduğu katkılar için kendisine şükranlarımı sunuyorum. Katkıları asla unutulmayacak…
TINA DENİZCİLİK ARKEOLOJİSİ DERGİSİ Genel Yayın Yönetmeni ve Editör |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?