Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanıyor (01.07.2010)
''1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı''nın 84. yıl dönümü törenlerle kutlanıyor.
İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı. Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, ''denizci millet, denizci ülke'' seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.
Cemalettin Şevli, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasını dilediklerini vurguladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu da Türk denizcilik tarihinin en önemli dönüm noktalarından olan kabotaj hakkının kazanılmasının 84. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
16. yüzyılda denizciliğin güven ve huzur içinde yapıldığını anlatan Kadıoğlu, "daha sonra yabancılara verilen ayrıcalıklar sonunda Türklerin kendi denizine yabancı düştüğünü ve taşımacılığın yabancılar tarafından gerçekleştirildiğini" ifade etti.
Cumhuriyet dönemine kadar deniz ticareti ve taşımacılığının yeterince gelişemediğini kaydeden Kadıoğlu, denizi ihmal ederek yaşamanın mümkün olmadığı bu coğrafyada, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye'nin gerek güvenlik, gerekse ekonomik olarak denizlere tam bağımlı olduğunu, üç denizde de tam varlık göstermesinin zorunluluk olduğunu söyledi.
Kadıoğlu, Türk denizciliğinin 16. yüzyıldan sonra bugün tarihinin en güçlü dönemini yaşadığını kaydetti.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını vurguladı. Türk denizciliğinin son yıllarda büyük yol katettiğini anlatan Kalkavan, Barbaros Hayrettin Paşa'nın yaptıklarının bugün kendilerine ışık tuttuğunu ve bu yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından, Kuzey Deniz Saha Komutanı Mehmet Otuzbiroğlu, Anıt Şeref Defteri'ne, ''Deniz ve Kabotaj Bayramı'nı kutlamanın gururu içerisindeyiz. Eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemizin güvenlik ve refahı vazgeçilmez bir şekilde çevrelendiği denizlere bağımlıdır'' diye yazdı.
Daha sonra, törene katılanlar Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesini ziyaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...