Depardieu, Fransa vatandaşlığını bırakıyor

Fransa'da başbakanın yüksek vergilerden kaçarak Belçika'ya yerleştiği için eleştirdiği oyuncu Gerard Depardieu, yurttaşlıktan çıkacağını açıkladı.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 13:51
Abone Ol google-news

Gerard Depardieu bir dergiye gönderdiği mektupta Fransa hükümetini "başarı, yaratıcılık ve yeteneği" cezalandırdığını söyleyerek yerdi. 63 yaşındaki aktör geçen hafta Fransa sınırına yakın Nechin kasabasına taşındığını resmen açıklamıştı.

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault kararı "sefillik" diye niteledi. Ülkede 1 milyon eurodan fazla kazananlar için gelir vergisi oranı gelecek yıl %75'e çıkıyor. Bu rakam Belçika'da %50. Depardieu, Le Journal du Dimanche dergisine gönderdiği mektupta "Onay beklemiyorum ama en azından saygı duyabilirlerdi. Fransa'yı terk eden herkese bana yapıldığı gibi saldırılmadı" dedi.

Fransız oyuncu, Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın hükümetini ülkenin en yetenekli insanlarını kaçırmakla da suçladı. Depardieu "Gidiyorum çünkü siz başarının, yaratıcılığın, yeteneğin, farklı olan herşeyin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorsunuz." dedi.


Vatanseverlik tartışması


Depardieu uzun kariyeri boyunca Fransız vergi tahsildarlarına 145 milyon Avro ödediğini söylüyor. Ünlü oyuncu "Sorumluluklarımı asla aksatmadan yerine getirdim. Rol aldığım tarihi filmler de Fransa'ya ve tarihine olan sevgimin kanıtıdır" diye konuştu. Depardieu başbakanı kastederek "Siz kim oluyorsunuz da beni böyle yargılıyorsunuz?" diye sordu.

Başbakan Ayrault, oyuncunun kamuda kesintiler yapıldığı bir dönemde Nechin kasabasına taşınmasının vatanperverliğe sığmadığını söylemişti. Ayrault bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada "Vergi ödemek dayanışmadır, vatanseverliktir" demişti.

BBC'nin Paris muhabiri Christian Fraser, son vergi düzenlemelerinin ardından Belçika'nın Fransız zenginler için çekici bir hale geldiğini söylüyor. Ülkenin en zengin adamı Bernard Arnault da bundan üç ay önce Belçika'ya taşınacağını açıklamış, ancak bunu vergi yükü yüzünden yaptığı iddialarını reddetmişti.

Kültür Bakanı'ndan sert çıkış 

Fransa'da Sosyalist hükümetin, zenginlere getirmeyi planladığı ağır vergiler yüzünden Belçika'ya yerleşme kararı alan ünlü sinema sanatçısı Gerard Depardieu'nün, kendisini eleştiren Başbakan Jean-Marc Ayrault'ya tepki göstererek, vatandaşlıktan çıkma kararına tepkiler giderek artıyor.

Kültür Bakanı Aurelie Filippetti ve Çalışma Bakanı Michel Sapin, yaptıkları açıklamalarla ünlü aktörü sert bir şekilde eleştirdi.

Filippetti, ünlü oyuncunun vatandaşlıktan çıkma kararını ''skandal'' olarak niteledi. Kültür Bakanı, ''Depardieu'nün, ekonomik savaşın yaşandığı bir dönemde, bir taraftan gemiyi terk edip kaçarken, diğer taraftan ahlak dersi vermeye hakkı yok'' dedi.
Çalışma Bakanı Sapin ise Depardieu'nün bu kararıyla vatandaşların gözünden düşeceğini ileri sürdü.

Le Journal du Dimanche gazetesi dün Depardieu'nün, Ayrault'ya vatandaşlıktan çıkma kararıyla ilgili yazdığı mektubu yayımlamıştı.

Ayarult'un üstü kapalı kendisi için kullandığı ''sefil'' kelimesini sert bir biçimde eleştiren Depardieu, ''Fransa'yı terk etme kararı alan hiç kimse benim gibi sefillikle suçlanmadı'' ifadesini kullanmıştı.

14 yaşından bu yana çalıştığını belirten 64 yaşındaki sinema yıldızı, son 45 yılda 145 milyon avro vergi ödediğine dikkati çekmişti. Sosyalist hükümetin, yılda 1 milyon avrodan fazla kazananlardan yüzde 75 gelir vergisi almayı planlıyor.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler