Deprem risk haritası değişiyor
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, TURDEP projesi kapsamında yürüttükleri çalışmaların sonucunda Türkiye'nin 10 yıldır kullandığı deprem risk haritasının değişeceğini söyledi.
İnan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) düzenlenen toplantıda, uygulamasını sürdürdükleri ''Türkiye'nin Deprem Riski Yüksek Jeo-Stratejik Bölgelerinde Deprem Davranışının Çok Disiplinli Yaklaşımlarla Araştırılması Projesi'ne (TÜRDEP) ilişkin bilgiler verdi.
Proje kapsamında yürüttükleri çalışmalarla önemli veriler elde ettiklerini kaydeden İnan, bu verilerin Türkiye'nin deprem risk haritasında, deprem riskinin az olduğu ifade edilen bazı yerlerde deprem riskinin yüksek, deprem riskinin yüksek olduğu ifade edilen bazı yerlerde ise deprem riskinin düşük olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
İnan, ''Türkiye'nin 10 yıldır kullandığı deprem risk haritası değişecek. Deprem risk haritası bizim yaptığımız 5 yıllık çalışmayla elde ettiğimiz sayısal verilerle değişecek. Projemiz sayesinde Türkiye'nin deprem risk haritasını değiştirecek bulgulara ulaşmış olduk'' dedi.
TÜRDEP projesini uluslararası standartlarda ve ulusal kaynaklarla gerçekleştirdiklerini anlatan İnan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''15 üniversitenin yanı sıra TÜBİTAK, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İsleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Deprem Dairesi ile 5 yıldır birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Çalışmalarımızda deprem riski yüksek illerdeki üniversitelerden daha çok yararlanıyoruz.''
TÜRDEP projesinin, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirdiği en önemli deprem projelerinden biri olduğuna dikkati çeken İnan, proje kapsamında yürüttükleri bilimsel çalışmalara ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.
KSÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alican Kop ise Kahramanmaraş ve çevresinin deprem açısından Türkiye'nin önemli yerlerinden biri olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş'ın çok yakınından Doğu Anadolu Fayının geçtiğini, bu fayın uzunluğunun yaklaşık 550 kilometre olduğunu belirten Kop, bu faya ilişkin veriler toplayarak TÜRDEP projesine katkıda bulunduklarını anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!