Der Spiegel'den yeni iddia

İsrail'in savaş uçaklarının, 2007 yılında Suriye'deki bir "nükleer tesis"e karşı düzenlediği operasyonu araştıran Der Spiegel, operasyonun hemen ardından dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mesaj iletmesini istediğini öne sürdü.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 10:18
Abone Ol google-news

Der Spiegel dergisi, İsrail'in 2007 yılının Eylül ayında Suriye'de bir "nükleer tesis"e karşı düzenlediği hava operasyonunu araştırdı. İsrailli basına da yansıyan Der Spiegel'in bu konudaki haberinde Beşar Esad'ın yönetimi devralmasının ardından İsrail istihbarat teşkilatı Mossad tarafından yapılan çalışmalara dikkat çekildi.

Suriye ile Kuzey Kore arasında yoğun bir iletişimin saptandığı, Aralık 2006 yılında Londra'yı ziyaret eden üst düzey bir Suriye yetkilisinin otel odasındaki bilgisayarındaki bilgileri Mossad'ın ele geçirdiği, bunların arasında Kibar tesisinin inşaasına ilişkin görüntülerin bulunduğu da öne sürüldü.

Şubat 2007'de ABD'ye kaçan İranlı general Ali Rıza Asgari'nin de CİA'ya ülkesinin ve Kuzey Kore'nin Suriye'de "gizli bir nükleer projesi"ni finanse ettiğini söylediğini de kaydeden dergi, dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, Sam'daki nükleer planlarına ilişkin rapor sunması üzerine üç kişilik bir komisyon kurduğunu belirtti.

Altı ay sonra komisyon üyelerinden General Yaakov Amidror'un, Ölmert'e Suriye'nin bir nükleer tesis konusunda İran ve Kuzey Kore ile çalışmalar yaptığını, Tahran'ın proje için bir milyar dolarlık kaynak sağladığını ilettiği de öne sürüldü. İsrail Silahlı Kuvvetlerinin Olmert'i operasyon gereği konusunda ikna ettiği de, bunun ardından Olmert'in ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'e bulgulara ilişkin bilgi verdikten sonra operasyona yeşil ışık yaktığı da savunuldu.

"Olmert'in, Erdoğan'dan Esad'a iletmesini istediği mesaj"

Der Spiegel, 5 Eylül 2007'de Ramat David Hava Üssü'nden kalkan on F-151 savaş uçağının Suriye sınırına doğru havalandığını, bunlardan yedisinin, sınırı geçerek tesisi bombalayarak yıktığını belirtti. Bunun ardından Olmert'ın, hemen Başbakan Erdoğan ile temasa geçtiğini iddia eden dergiye göre, mesaj olayı şöyle gelişti:
"Ordudan (hedef imha edildi) yolundaki kısa bir bilgi aldıktan sonra Başbakan Ehud Olmert, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı, durumu anlattı ve kendisinden Şam'daki Cumhurbaşkanı Esad'a İsrail'in başka bir nükleer tesise göz yummayacağını ancak ek (askeri) önlemlerin planlanmadığını iletmesini istedi. Olmert, İsrail'in, olayı büyütmek istemediğini ve hala Şam ile barış yapmayı arzuladığını ifade etti ve Esad'ın, İsrail'in operasyonuna dikkat çekmemeyi tercih etmesi halinde kendisinin de aynı biçimde davranacağını da sözlerine ekledi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler