Derinlerde kötü şeyler oluyor

Sera etkisine yol açan gazların salınımının, okyanuslardaki canlı türleri için çok bir tehdit oluşturduğu bildirildi.

Derinlerde kötü şeyler oluyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.07.2014 - 23:38

Haftalık haber dergisi Newsweek, “Deep End” (Derin Son) başlığıyla kapak konusu yaptığı haberde, okyanuslardaki hızlı değişimlerin canlılar üzerindeki etkilerini ele aldı. Su tarafınan emilen karbondioksit, suyun asit seviyesini yükselttikçe, yaşamın olmadığı “ölü bölgelerin” sayısı artıyor. Havadaki sera gazı oranı artışı iklim değişikliklerine, bu da buz kütlelerinin erimesine ve denizlerdeki su seviyelerinin artmasına sorunlara yol açıyor.

Midye ve istiridyeler

İspanya’da bulunan Deniz Bilimleri Ensitüsü’nden (ICM) bilim adamı Carles Pelejero, “Yapılan çalışmalar sudaki ‘pH’ seviyesinin geçmişte olduğundan 10 kat daha hızlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Bu da canlıların duruma adapte olma ya da okyanusların kendini dengeleme şansı olmadığı anlamına geliyor”şeklinde konuştu.

Özellikle Akdeniz ülkelerinde yiyecek olarak da tüketilen midye ve istiridye gibi kabuklu deniz canlılarının 20 yıl içinde büyük değişime uğraması, hatta bazılarının yok olması bekleniyor. Çünkü okyanuslarda artan asit oranı, kalsiyum karbonattan oluşan kabuklarına zarar veriyor.

Okyanuslardaki kimyasal değişimin canlılar üzerindeki etkisi ve bu etkinin hızı kesin olarak belli değil. Ancak sardalya ve ton balığı gibi çok tüketilen balıklar kimyasal değişim sebebiyle olmasa da aşırı avlanma yüzünden besin zincirinin aksaması sebebiyle Avrupa’da “risk altında” görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler