Dershanelerden 'Kapanacak' iddiasına yanıt

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, Başbakan Erdoğan'ın, ''Üniversite giriş sınavlarını da,dershaneleri de ortadan kaldırıyoruz'' açıklamasına ilişkin, projenin en az 5 yıl sonra hayata geçebileceğini söyledi.

Dershanelerden 'Kapanacak' iddiasına yanıt
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2012 - 09:24

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Seul'a giderken, gazetecilere yaptığı ''Üniversite giriş sınavlarını da, üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz'' açıklaması ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın dün Uşak'ta basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, ''Dershaneler zamanla özel okullara ya da başka eğitim kurumlarına dönüşecek. Bunun çalışmasını yapıyoruz'' şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

Türkiye'de yaklaşık 4 bin 100 dershane bulunduğunu, dershanelere devam eden öğrenci sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu ve bu rakamın 700-800 bininin üniversiteye hazırlanan öğrencilerden oluştuğunu belirten Köprülü, dershanelerin ''özel okula'' dönüştürülmesi konusunda daha önce de bir girişim olduğunu, yaklaşık bir yıl hangi dershanelerin özel okula dönüşebileceği ile ilgili çalışma yaptıklarını anlattı.

Köprülü, ''Türkiye'de bulunan yaklaşık 4 bin 100 dershaneden sadece 20-30 tanesi özel okul binası standartlarına uygun'' diyerek, şunları kaydetti:

''Dershanelerin çok büyük bir bölümü şu andaki mevcut halleriyle özel okul olmaya müsait değil. Dershanelerin bir kısmının özel okul olacağını varsaysak dahi dershanelerin işlevi ile okulun işlevi zaten farklı. Şu anda ülkemizde bir sınav var. YGS sınavı kaldırılabilir, ancak bu sınavın yerine ne konacak da öğrenciler üniversiteye seçilecek? Şu anda ülkemizde arz ve talep arasında bir hayli fark var. Örneğin, hukuk fakültelerine bu yıl eğer 10 bin kişi alacaklarsa, alınacak 10 bine karşın müracaat eden hukuk fakültesine girmek isteyen 150 bin kişi varsa mutlaka bir şekilde seçim yapılacaktır. Bu seçimin yöntemi ne olacak? Bunların açıklığa kavuşması lazım. Sonuçta adı ne olursa olsun bir şekilde bir yöntem bulacaklar, bir sınav yapacaklar. Bu sınav merkezi olur, başka türlü olur ama sonuçta bir seçim olacak. Dershaneler de zaten bu noktada görev yapıyor, öğrencileri sınavlara hazırlıyor.''


''Evlerde özel ders alanların sayısı artacak''

Faruk Köprülü, üniversite hazırlık kurslarının kaldırılmasıyla ilgili, ''Öyle bir dönem gelir de isteyen öğrenci istediği okula, istediği üniversiteye, istediği bölüme yerleşecek imkanlara kavuşursa o zaman dershaneler 'sınava öğrenci hazırlayan kurumlar olmak' yerine, öğrencilerin okuldaki derslerine katkı yapan çalışmalara devam edebilir diye düşünüyorum. Örneğin matematikten zayıf alan bir öğrenci bu dersinin daha iyi olması için gelip bu hizmeti alabilir. Bu hizmeti verecek, devletin denetim ve gözetimindeki dershaneler gibi kurumlar olmazsa bu ihtiyacı evlerde özel derslerle karşılama gibi bir yol açılır ki bu da sakıncalıdır'' diye konuştu.

Dershanelerin kapatılmasının evlerde özel ders alanların sayısını artıracağını vurgulayan Köprülü, bütün dünyada ''yaşam boyu eğitim'' denilen bir kavram olduğunu, dershanelerin bu kavram içerisinde görev üstlenebileceğini ve ileriye dönük çalışmalar içerisinde devlet ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisiyle sertifika ve belge veren kurumlar haline gelebileceğini bildirdi.

Dünyanın birçok ülkesinde yapılan her türlü çalışmanın belgelendirildiğini ifade eden Köprülü, Türkiye'de dershane sektörünün ekonomik olarak 1,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu ve sektörde 50-60 bini öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın kişinin çalıştığını kaydetti.

Dershanelerin kısa sürede kapanabileceğini düşünmediğini savunan Köprülü, ''En az 5 yıl sonra hayata geçebilir. Türkiye'de üniversite ile ilgili bir sınav olacak ise bunun adı ne olursa olsun dershaneler bu görevlerini yapmaya devam edebilirler. Biz de ÖZ-DE-BİR olarak önerilerimizi ilgili kurumlara ileteceğiz'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler