Dev petrol arama platformu Boğaz'da
Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışması yapacak dev petrol arama platformu, İstanbul Boğazı'ndan geçişini tamamladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan dev petrol arama platformu ''Leiv Eiriksson'' ile platformu çeken ''Normand Pioneer'' adlı römorkörün, saat 09.30'da başladığı İstanbul Boğazı geçişi yaklaşık 5 saat sürdü. Leiv Eiriksson'un Boğazı geçerek Karadeniz'e çıkmasının ardından İstanbul Boğazı, transit gemi geçişlerine tekrar açıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın iş birliğiyle Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten yola çıkan ve Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ndan geçen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson ile platformu çeken ''Normand Pioneer'' adlı römorkör, Haydarpaşa önlerine gelerek İstanbul Boğazı'na girdi. 119,38 metre boyunda, 85,80 metre eninde olan ve üzerindeki vinç, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta'da kesilen platform, Salacak mevkisinde durarak, köprülerin altından geçerken sorun yaşanmaması amacıyla su almaya başladı.
Dünyanın en büyük petrol platformlarından biri olan ve Ocean Rig firmasından kiralanan Leiv Eiriksson'un geçişi dolayısıyla İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere kapatıldığı belirtildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 2 güvenlik botu, 4 römorkör ve 5 kılavuz kaptanın eşlik edeceği geçişin saat 14.00'e kadar sürmesinin beklendiği öğrenildi. Sinop açıklarına demirleyecek olan ve 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek platformun, monte edilmesinin ardından 2010 şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacağı açıklanmıştı.
'Dünyanın en büyük ikinci petrol platformu'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO ve Petrobrasiçin Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arayacak olan ''Leiv Eiriksson'' adlı sondaj platformunun Boğaz'dan geçişi dolayısıyla düzenlenen törende gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda TPAO'nun Türkiye'de yürüttüğü en büyük projesiyle alakalı platformun geçişine şahitlik edildiğini belirtti. Bu platformun Norveç'ten yola çıktığını ve dünyanın en büyük ikinci platformu olduğunu vurgulayan Yıldız, bunun, Enerji Bakanlığı'nın yürüttüğü önemli projelerden biri olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hem petrol hem doğal gazda önemli bir ithal ülkesi olduğunu belirten Yıldız, ithalatı önlemenin yolunun tüketimi tamamen düşürmekten değil, üretimi yerli yapabilmekten geçtiğini ifade etti. 2006 yılında başlayan bu projenin hem iki hem de üç boyutlu sismik araştırmalarının tamamlandığını bildiren Yıldız, şimdi sıranın sondaja geldiğini kaydetti. Türkiye'de başlıca yerli kaynak araştırmalarına yönelik, petrol ve doğal gazla alakalı son 7 yılda çok ciddi bir hamle yapıldığını belirten Yıldız, bu sondaj çalışmasının bu hamlelerin en büyük parçalarından biri olacağını vurguladı.
Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biz bu sondaj sonunda petrol ve doğal gazı bulabilecek miyiz, bulamayacak mıyız? Bunun cevabını şimdiden vermek mümkün değil. Buna 'evet' demek şimdiden mümkün değil. Bunu peşinen söylüyorum. Adı üstünde, bir sondaj yapılıyor. Petrol ve doğal gaz çıkabilir de, çıkmayabilir de... 5-6 ay gibi bir çalışma sonucunda belli donelere ulaşmış olacağız. Bu platformun bir yerden bir yere taşınması bile kolay olmuyor. Çünkü 5 bin 500 metre derinlikte çalışacak ve 122 metre kule yüksekliği olan bir platform. 2 Boğazı geçmesi için bu kulelerin kesilmesi gerekiyordu ve kesildi. Bu platform yaklaşık 10 bin metre derinlikte çalışabiliyor. Yani 33 bin fit derinliğine inebilecek bir platform.'' Yıldız, Türkiye'nin çıkarları için Petrobras ile yapılan bu konsorsiyumun yerli kaynaklara ulaşabilmek açısından önemli bir adım olduğuna inandıklarını ve bu yönde çalıştıklarını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ''Bu sondaj çalışması sonucunda petrolü ve doğal gazı bulamayabiliriz. Ama biz bulmak için uğraşıyoruz. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a, Karadeniz ve Akdeniz'in de içinde bulunduğu bütün alanlarda yurt içi ve dışı operasyonlarla petrol ve doğal gaza ulaşmak için çaba gösteriyoruz. Bu çabalarımız artan dozda devam edecek'' diye konuştu. Açıklamasının ardından Bakan Yıldız, beraberindekilerle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait kurtarma botlarıyla ''Leiv Eiriksson'' adlı sondaj platformunun bulunduğu alana doğru hareket etti.
Günlük kirası 1 milyon dolar
Taner Yıldız, günlük kirası yaklaşık 1 milyon dolar civarında olan platformun yaklaşık 3 yıl Karadeniz'de görev yapacağını ve görev süresinin 2 yıl daha uzatılabileceğini dile getirerek, global krizin tesiriyle bir kısım arama faaliyetlerinin dünyada durdurulduğunu, arama faaliyetleriyle alakalı yüzde 20'lere varan azalmanın söz konusu olduğunu ifade etti. İran gezisini de değerlendiren Yıldız, Türkiye'nin 1 yılda kullandığı doğal gaz miktarının 33-34 milyar metreküp olduğunu, 2001 yılından bu yana İran'dan alınan gaz miktarının, Türkiye'nin 1 yılda kullandığı gaz miktarı olduğunu belirtti.
Bakan Yıldız, İran ziyaretinde ''al ya da öde'' yöntemiyle ilgili yükümlülükler üzerinde İran'la meslektaşıyla beraber bir çalışma yaptıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İran'la şu ana kadar yaptığımız doğal gaz alışverişindeki iki ülkenin çıkarına olabilecek konuları görüştük. Bildiğiniz gibi TPAO'nun orada geçen sene imzaladığımız Güney Pars sahalarındaki yine doğal gaz arama faaliyetleriyle alakalı bir çalışma vardı. Onun teknik çalışmalarının hangi düzeyde olduğunu karşılıklı mütalaa ettik. Önümüzdeki hafta oraya tekrar teknik bir heyet gönderilecek. Aynı zamanda 6 Ocak'ta Türkmenistan-İran arasındaki oluşacak doğal gaz ticaretinin Türkiye'ye uzanmasıyla alakalı çalışmaları tekrar mütalaa ettik. Bu tür konular üzerinde görüş alışverişimiz oldu. Hem Rusya Federasyonu'ndan hem Azerbaycan ve İran üzerinden al ya da öde yükümlülükleriyle alakalı tüketimin düşmesinden kaynaklanan bir kısım konuları da gerekçe göstererek görüşmelerimiz devam ediyor. İranlı yetkililerin ve meslektaşlarımın yaklaşımını ben olumsuz bulmadım. Ümitliyiz ve iki hafta içerisinde onu inşallah nihayetlendirmiş olacağız.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması