"Devlet eğitimi parasız sunmalı"

CHP üniversite öğrencilerinin sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdi. Önergede "Devlet, geleceğimizin temel taşı olan öğrencilerimize, eğitimi parasız sunmalı ve bunun için gerekli desteği sağlamalıdır" denildi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 09:49
Abone Ol google-news

CHP milletvekilleri tarafından Meclis başkanlığına öğrencilerin sorunlarının araştırılması için önerge verildi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve bir grup CHP milletvekili tarafından Meclis başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde yaşadığı şehrin dışındaki bir üniversiteye giden öğrencinin, üniversiteye ilk adımının maliyetinin, harç ücreti, kayıt parası, yol, yurt, yemek, ders araç gereçleri, fotokopi, kitap masrafı ile birlikte en az 3 bin YTL’yi bulduğu kaydedildi.

Maddi ve manevi zorluklar içinde eğitimini sürdürmeye çalışan öğrencilerin eğitimlerinin ilk aşamasında, barınma problemiyle karşılaştığı ve mutsuz bir yaşamla birlikte eğitimini sürdürdüğü kaydedilen önergede, “Maddi imkansızlıklar içerisinde olan aileler, çocuklarına yeterli para yardımı yapamamakta, bu nedenle aldıkları çok az burs parasıyla geçinmek zorunda kalan öğrencilerimiz, neredeyse her gün karınlarını simit yiyerek doyurmak zorunda kalmaktadır. Ülkemizde devlet tarafından sağlanan kredilerin ve bursların yetersiz olması, yurt problemlerinin çözülememesi ve paralı olması, harçların yüksek olması, öğrencilerimizin en büyük problemlerinin başında gelmektedir. Devlet bu sorunların çözümü konusunda her eğitim, öğretim yılı başında bir çok vaatlerde bulunmakta, fakat bu vaatlerini çok çabuk unutarak yerine getirmemektedir. Devletin sorumluluğunda olması gereken eğitimin yükü, maalesef ülkemizde, öğrencinin ve ailelerin sırtındadır.” denildi.

Yükseköğrenimin içinden çıkılmaz bir hal aldığı belirtilen önergede, devletin çözümü paralı eğitimde bulduğu ve artık parası olanın okuyabileceği bir sisteme doğru gidildiği kaydedildi. Devletin geleceğin temel taşı olan öğrencilere eğitimi parasız sunması ve bunun için gerekli desteği sağlaması gerektiğine dikkat çekilen önergede “Türkiye’de üniversite kurulmayan ilimiz kalmamış, fakat bu üniversitelerde okuyan ve sayıları yaklaşık 2 milyon 300 bin olan öğrencilerimizin sorunlarının çözümü için gerekli olan adımlar her zaman olduğu gibi yerine getirilememiştir” denildi. Önergede üniversite öğrencilerinin genel olarak sorunlarının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için Meclis araştırması açılması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler