Devlet sırrına başbakan karar verecek
Bir bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması sebebiyle, koruma altına alınmasına Başbakan'ın başkanlığında oluşacak Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu karar verecek.
Meclis Genel Kurulu'nun gündeminde görüşmeleri yarım kalan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'nın yanı sıra Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı ve Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı bulunuyor.
Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtların ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükleri düzenliyor.
Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu, Başbakan'ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak. Kurulun sekretarya hizmetleri Başbakanlık Müsteşarlığı tarafından yürütülecek. Kurul, Başbakan'ın daveti üzerine toplanacak.
Bilginin devlet sırrı olarak koruma altına alınması
Bir bilgi, belge ve kaydın, devlet sırrı niteliğinde olması sebebiyle, koruma altına alınmasına Kurul karar verecek.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf olduğu ve içeriğinin gizli olması sebebiyle Resmi Gazetede yayımlanmayan ikili veya çok taraflı antlaşmaların içeriğinin devlet sırrı niteliği taşıyıp taşımadığına Kurul tarafından karar verilecek.
Cumhurbaşkanlığına ait bilgi, belge ve kayıtların niteliğini Cumhurbaşkanı takdir edecek.
Devlet sırrı niteliği taşıyan bilginin yer aldığı belge ve sair kayıtta, bu belge veya kaydın kimin tarafından düzenlendiği, içeriğine Kurul ve ilgili bakan dışında kimin muttali olduğu ve kimler tarafından görülebileceği açıkça yazılacak.
Devlet sırrı olmaktan çıkarma
Kurul, devlet sırrı olarak koruma altına alınan bir bilginin bu özelliğini kaybetmesi sebebiyle, devlet sırrı olmaktan çıkarılmasına karar verebilecek.
Bilgi, belge ve kayıtların mahkemelere verilmesi
Mahkemeler tarafından talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtlar, Kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Ancak, verilmeyen bilgi, belge ve kayıtlar, davada ilgili aleyhine sonuç doğurmayacak.
Cumhurbaşkanı bilgi, belge ve kayıtları mahkemeye gönderme hususunu kendisi takdir edecek.
Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Komisyon, İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürekli kurul olarak görev yapacak.
Komisyon, kolluk şikâyet sisteminin işleyişine dair ilkeleri tespit ederek, bunlarla ilgili olarak
Bakanlığa önerilerde bulunmak, bu konudaki uygulamaları izlemek ve sistemin işleyişinde kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak ile görevli olacak.
Komisyon, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyecek.
Kolluk görevlilerinin disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarıyla ilgili ihbar ve şikâyetlerin Komisyona intikal etmesi veya Komisyon tarafından re'sen öğrenilmesi üzerine, Komisyon, Kurul Başkanlığından, söz konusu ihbar veya şikâyetlerin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde disiplin soruşturması açılmasını isteyebilecek. Bu istem üzerine, Kurul Başkanlığınca genel disiplin hükümlerine göre işlem yapılacak.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu tasarısı
İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Türkiye İnsan Hakları Kurumu kurulacak.
Kurumun merkezi Ankara'da olacak. Kurum yurt içinde ve sayısı ikiyi geçmemek üzere yurt dışında büro açabilecek.
Kurum, insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine Yönelik çalışmalar yapmak; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak; bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla araştırma ve incelemeler yapmakla görevli ve yetkili olacak.
Darbe komisyonu çalışmalarına devam ediyor
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 20 Haziran Çarşamba günü yapacağı toplantıda alt komisyonların çalışmalarını değerlendirecek.
Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma Komisyonu'nun 20 Haziran Çarşamba günü yapacağı toplantının gündeminde ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir'in, "sınavlar neyi amaçlamaktadır,ölçüm nasıl yapılmaktadır,sınav sisteminin eğitim politikalarının yürütülmesinde engel oluşturup oluşturmadığı,sınav sisteminin üstün zekalıları seçebilme özelliği olup olmadığı,üstün yetenekli öğrencilere sınavsız üniversiteye geçiş hakkı" konulu bilgilendirilmesi yer alıyor.
KİT Komisyonunda, kamu iktisadi teşebbüslerinin 2009-2010 yılı hesaplarına ilişkin üst komisyon denetim programı bulunuyor.
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu liderler turunu sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Anayasa Uzlaşma Komisyonu 18 Haziran Pazartesi günü TBMM'de saat 11.00'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, saat 12.00'de de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret edecek. Komisyon BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Genel Merkezinde saat 14.00'te bir araya gelecek.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı