"Devlet yerli üretimi benimsemeli"
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, piyasada yabancı marka çılgınlığının, yabancı hizmet alımının, yabancı mal alımının, araç alımının, yerli üreticiyi yok ettiğini söyleyerek, devletin yerli üretimi desteklemesi gerektiğini belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün belediyelerin ve kamu kurumlarının otobüs, bilgisayar gibi ihtiyaçlarının bundan böyle yerli üreticiden karşılanmak amacıyla çalışma başlattıklarını söylemesi üzerine Göktaş yazılı bir açıklama yaparak, Bakan Ergün'ün görüşlerine katıldıklarını ifade etti.
Piyasanın 10 senedir yangın yerine döndüğünü ifade eden Göktaş, "Öncesi de çok iyi değildi. Birilerinin her dönemde işi iyi olabilir. Esnafın, yerli üreticinin, yerli sanayinin işi gerçekten çok kötü durumda. Piyasada yabancı marka çılgınlığı, yabancı hizmet alımı, yabancı mal alımı, araç alımı, yerli üreticiyi, esnafı, sanayiciyi, tüccarı yok etti" dedi.
Bakan Ergün'ün tespitinin doğru ve yerinde olduğunu ifade eden Göktaş, "Ancak Bakanın söylemi içinde basına yansıyan içeriğin, yani kapsamın genişletilmesini arzu ediyoruz. Bir iki işle ve alımla sınırlı olmamalı. Bu yerli malı kullanma, yerli sanayiciye, üreticiye dönme, yerli araç ve gereç kullanımını arttırma, araç gerecini alma işi içerik ve kapsam olarak her işte ve alanda olmalı, yayılmalı" diye konuştu.
İstihdamda katkı sağlayacak
Göktaş, "Bu uygulamaya geçilirse ve taviz verilmez ise, ülkemizde istihdama büyük ölçüde katkı sağlanacaktır. İşsizlikten, açlıktan, yokluktan inim inim inleyen insanlarımız iş bulacak, aş bulacaktır. İç barış ve huzura büyük katkı sağlanacaktır" diyerek, durumun çok önemli bir ekonomik fayda sağlayacağını ifade etti. Göktaş, "Aynı zamanda sosyal projedir. Ama düzgün, dürüst, ilkeli, taviz vermeden, ısrarcı bir çalışma ile bunu yapmalıyız.
Sadece Belediyelerin toplu taşıma araçlarının alımının değil, resmi kurum ve kuruluşların tamamındaki araç gereç malzeme alımlarında, taşıt alımlarında, demirbaş alımlarında, hizmet alımlarında da bu işin bir an evvel sağlanması gerektiğini ifade eden Göktaş, "Yerli'ye dönülmelidir. Yerli sanayici ve iş adamı, tüccar, esnaf, üretici teşvik edilmeli, desteklenmeli, kendi öz kaynaklarımız kullanılır hale gelmeli, atıl durumda olan işletmeler çalışmalı, milli ekonomiye katkı sunulmalı, kendi ekonomimizi her açıdan yaratmalıyız" şeklinde konuştu.
Teknolojinin, kabiliyetin, yeteneğin her şeyin Türkiye'de ve Türk insanında da olduğunu ifade eden Göktaş, "Yeter ki yatırımcının, iş adamının, esnafın, üreticinin, imalatçının, önü açılsın ve değerlendirilsin. Ülkemizin kaynakları dışa gitmesin. Parası ve ekonomisi içerde kalıp ekonomik fayda artsın. Fiyat istikrarı sağlansın. Kalite, güvence, satış sonrası bakım hizmetleri her açıdan ülkemizin imkânları ile yapılsın" dedi.
İhale yasasının tümden değişmesi gerektiğini ifade eden Göktaş, "İhale yasası yerli malın kullanımı, üretimi açısından baştan aşağı yenilenmeli, resmi kurum ve kuruluşların tamamı yerli malını tercih etmeli. Gayret sarf etmeli. Bunun için yerli malını, üretimini, yerli sanayiciyi, yerli otomobili, yerli taşıtı, yerli demirbaşı, yerli araç ve gereci, yerli hizmet alımını teşvik eden maddeler ihale yasasına konmalı. Devlet dairelerindeki makam araçları dahil, tüm hizmet araçları, yerliden yana tercih edilmeli" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı