Dijital miras tartışmaları başladı
Dijital ortamdaki varlıklar her geçen gün artarken insanlar öldükten sonra bunlara ne olacağı sorusu da giderek tartışma konusu haline geliyor.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, avukat Matthew Strain'in, müşterilerine dijital mirasları konusunda tavsiyelerde bulunduğunu ve vasiyetnamelere ekler düzenlediğini bildirdi.
Strain, "Her geçen gün daha fazla miktarda fotoğraf, müzik ve kitap internet ortamında depolanır oldu. Tümü dijital formatta. Dolayısıyla insanlar öldükten sonra bunlara ne olacağı sorusu da giderek daha fazla önem kazanıyor" dedi.
Haberde, internetteki kimi dijital fotoğraf ya da videoların, uygulamaların parasal değerinin de olduğuna işaret edilerek, dijital mal varlıklarının sorumluluğunu üstlenmeyenlerin öldüklerinde bu varlıkları kaybetme hatta akrabalarına ödenmemiş fatura bırakmasının dahi mümkün olabileceği belirtildi.
Ayrıca, iCroak adlı internet sitesinin dijital malvarlıklarının öldükten sonra idare edilmesini isteyenlere özel hizmet verdiği ifade edilerek, kullanıcılar malvarlıklarını kategorize ederek "koruyucu" ya da "vasi" hesaplar oluşturabildiğine dikkat çekildi.
Utandırabilecek hesaplar silinebilir
Koruyucu ya da vasi seçilen kişiye özel kullanıcı adı ve şifresi gönderildiği ve bu kişinin, dijital mirası ancak kendisini bu göreve atayan kişinin ölüm belgesi doğrulandığında görebileceği belirtildi.
Öte yandan, internet sitesinin, kimsenin görmesinin istenmeyeceği ya da utandırabilecek hesaplar için ise öldükten sonra tüm bilgilerin silinmesini sağlayabilecek bir seçenek de sunduğu vurgulandı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti