"Dindar nesil amacı, yasal düzenlemeye kavuşturuluyor"
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Alt Komisyon'a sevk edilen kesintisiz eğitime son veren düzenleme ile hükümetin, "dindar nesil yetiştirme" amacını, yasal düzenlemeye kavuşturmak istediğini iddia etti.
DİSK Başkanı Ekici yaptığı yazılı açıklamada, "222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne olan itirazlarını dile getirdi. Kanun teklifi ile AKP iktidarının "İmam Hatip Okullarının önünün açmayı", "ILO ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olarak çıraklığa başlama yaşının 11'e düşürülerek, çocuk işçiliğini yaygınlaştırmayı" ve "Örgün eğitimin fiilen 4 yıla indirileceği için özellikle kız çocuklarının geleceklerini karartmayı hedeflediğini" iddia eden Ekici, bu başlıkların Kanun Teklifi'nin gerçek niteliğini açıkça gösterdiğini savundu.
AKP Hükümetinin yıllardır adım adım uygulamaya koyduğu politikalarla eğitim sistemini de okul öncesinden yükseköğretime kadar kendi siyasal-ideolojik çizgisine uygun olarak şekillendirmeye çalıştığının bilindiğine dikkat çeken Ekici, "Başbakan'ın 'Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz' açıklamasında vücut bulan bu siyasi projenin önemli adımlarından biridir. Ve biz biliyoruz ki bu sürecin önemli temel taşları 12 Eylül sürecinde atılmış; AKP iktidarı süresince de, eğitim politikalarının oluşturulması ve yürütülmesinden müfredatın içeriğinin dinsel söylemlerle değiştirilmesine, yönetici kadrolarının seçimine kadar eğitim sistemi ağırlıkla dinsel referanslarla yeniden biçimlendirilmiş; eğitim sisteminin bütün aşamalarında yoğun bir dinselleştirme ve muhafazakârlaştırma süreci yaşanmıştır" dedi.
"Zorunlu eğitim 15 yıla çıkarılsın" önerisi
Teklifin yasalaşması durumunda 4. sınıftan itibaren örgün eğitimin fiilen ortadan kalkacağını ve öğrencilerin okul ortamlarından uzaklaşması gibi sonuçlar ortaya çıkacağını söyleyen Ekici şunları kaydetti:
"Ortaöğretim sisteminin, çok amaçlı ve program seçmeli olarak yeniden düzenlendiği ve çocukların sadece kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda seçim yapmalarının sağlandığı; pek çok akademik ve bilimsel tartışmalarla doğruluğu onaylanmış ve getirilmek istenen düzenlemeye alternatif olabilecek bilimsel model olarak, 2 yıl okul öncesi, 9 yıl temel eğitim ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 9. ve 10. sınıfların mesleki yöneltme sınıfları olarak düzenlenerek zorunlu eğitimin süresinin gerekli altyapı hazırlıklarının yapılarak 15 yıla çıkarılması doğru ve bilimsel bir alternatiftir."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı