Dini eğitime 'kesinti' kılıfı

Başbakan Erdoğan'ın 'Özellikle Güneydoğu'da akıl baliğ (ergen) olan kız çocuklarını aileler okula göndermiyor. Açık lise bunun için' diye açıklama yapması ilköğretime başlama yaşının 5'e düşürülmesinin gerçek nedenini ortaya koydu.

Dini eğitime 'kesinti' kılıfı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2012 - 06:25

AKP grup başkanvekillerinin 20 Şubat 2012’de TBMM Başkanlığı’na sunduğu 4+4+4 şeklindeki kesintili eğitimi düzenleyen yasa önerisi tartışma ve kavgalara sahne olan komisyon sürecinin ardından bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlayacak. TBMM’de iktidar ile muhalefet partileri arasında “yumruklaşma ve yerde tekmelemeye” kadar varan kavgalara neden olan yasa önerisindeki düzenlemeler şöyle:

Eğitim kesintili hale gelecek: 1997’den bu yana uygulanan kesintisiz 8 yıllık zorunlu eğitim modelinin yerine 4+4+4 şekilde kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim modeli gelecek. İmam hatip liselerinin orta kısmı tekrar açılacak.

Okula başlama yaşı 5 olacak: Okula başlama yaşı 5’e indirilecek. İlköğretim çağ nüfusunun yaş aralığı 5-13 olacak. Öğrenciler ortaokula 9-10 yaşında başlayacak.

Aynı binada eğitim: Yasa önerisine göre ilkokul (1-4. sınıf) ile ortaokul (5-8. sınıf) ve ortaokul (5-8. sınıf) ile lise (9-12. sınıf) aynı binada olabilecek. Müfredat bütünlüğü kapsamında imam hatip liselerinin bulunduğu binaların içine imam hatip ortaokulları açılabilecek.

Seçmeli ders paketleri: İlkokuldan sonra ortaokula başlayacak öğrencilere ilgi ve becerilerine yönelik “seçmeli dersler paketi” sunulacak. Seçmeli dersler paketi içinde imam hatip paketi de dahil olmak üzere fen lisesi paketi, sosyal bilimler lisesi paketi gibi çeşitli lise türlerine yönelik hazırlayıcı seçmeli ders müfredatları olacak.

Liseye açıköğretim imkânı: Ortaokuldan mezun olan öğrenciler dilerlerse örgün eğitimin dışına çıkarak okula gitmeden açıköğretim aracılığıyla da lise eğitimini alabilecek. Öneride yer alan bu düzenleme kız öğrencileri 13-14 yaşından sonra örgün eğitimin dışına çıkaracağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Üniversiteye girişte okul başarısı düşecek: Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesap aralığında yapılan değişiklikle 100-500 olan hesaplama aralığı 250-500 olarak değişecek. Buna göre okul başarısının üniversiteye girişte 48 puan olan etkisi 30 puana inecek.

Meslek liselerine ek puan azalacak: Üniversiteye giriş sisteminde yapılacak bir diğer değişiklikte ise meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarıyla ilgili tercih yapmaları durumunda verilen ek puanın 30’dan 20’ye indirilmesi olacak.

Erdoğan ergenlik ayarını kabul etti

Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Seul’e giderken gazetecilere “Özellikle Güneydoğu’da akıl baliğ (ergen) olan kız çocuklarını aileler okula göndermiyor. Açık lise bunun için” diye açıklama yapması ilköğretime başlama yaşının 5’e düşürülmesinin gerçek nedenini ortaya çıkardı.

Okula başlama yaşının 5’e düşürülmesiyle birlikte kız öğrencilerin ergenliğe henüz tam girmeden örgün eğitimi tamamlamaları sağlanacak. 12-14 yaş aralığında ergenliğe giren kız çocukları 13 yaşında ortaokuldan mezun olarak İslam inancına göre henüz mükellefiyet çağına girmeden örgün eğitimi tamamlamış olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler