Dink davasında beraat

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davada hakkında hüküm kurulmayan ve bu nedenle dosyası ayrılan tutuksuz sanık Coşkun İğci'nin beraatine karar verdi.

Dink davasında beraat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.02.2012 - 09:27

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Çoskun İğci katıldı.
Duruşmada mahkeme heyeti, İğci'nin beraatına karar verdi. Hrant Dink cinayetine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davanın 17 Ocak'taki duruşmasında karar açıklanmış, ancak İğci hakkında hüküm kurulmamıştı. Bunun üzerine mahkeme 7 Şubat'ta İğci'nin dosyasını ana davadan ayırarak, yeni bir duruşma günü vermişti. Ana davanın 19 Eylül 2011 tarihli duruşmasında açıklanan mütalaada, İğci'nin ''Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı için'' beraatı talep edilmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davada hakkında hüküm kurulmayan ve bu nedenle dosyası ayrılan sanık Coşkun İğci hakkında Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatına hükmetti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Coşkun İğci ve avukatı katıldı.

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz, 17 Ocak 2012 tarihli duruşmada sanık İğci hakkında sehven hüküm kurulmadığını bu nedenle sanıkla ilgili ayrı bir dosya açıldığını anımsattı.
Cumhuriyet Savcısı, sanık hakkında daha önce verilen beraat mütalaasını tekrar ettiğini açıkladı. Sanık Coşkun İğci'nin avukatı da, müvekkilinin suça karışmadığını ifade ederek, kendisinin bir aile babası olduğunu ve sanık Yasin Hayal'in eniştesi olması dışında hiçbir bağlantısının olmadığını söyledi.

Duruşmada son sözü sorulan sanık Coşkun İğci, olaydan 4 ay önce ihbarda bulunduğunu dile getirerek, ''Bu olayda vatandaşlık görevimi yaptım. Hiçbir suçum yoktur. İhbar ettiğim kişilerde Trabzon yargılanıp görevi ihmalden ceza aldı. Bunlar Albay Ali Öz, Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubay Orhan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin idi'' demesi üzerine üye hakim, ''Bu 4 kişiyle de temasa geçtin mi?'' diye sordu. Bunun üzerine sanık İğci, ''temasa geçtiğim kişiler Astsubay Orhan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin'di. Diğerlerine bizzat bir şey söylemedim'' yanıtını verdi.

Sanık Coşkun İğci, bu olaydan dolayı çok yıprandığını belirterek, ''Hasbelkader bu olayın içinde kendimizi bulduk. Arkadaşlarımız bile bizden uzak duruyorlar. Bu olaydan aklanmak istiyorum. Beraatımı talep ediyorum'' diye konuştu. Mahkeme heyeti, sanık Coşkun İğci hakkında Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraatına karar verdi.
 

Ana davadaki kararlar

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Ocak'taki karar duruşmasında, tutuklu sanık Yasin Hayal'in, ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan'' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti. Heyet, Hayal'in ''yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek'' suçundan 3 ay ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçundan da 1 yıl olmak üzere toplam 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme heyeti, Yasin Hayal'in ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'' suçunun sabit olmadığını belirterek, bu suçtan beraatına da hükmetmişti.

Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de, 2004 yılında Yasin Hayal'i Trabzon'daki McDonalds'da patlattığı patlayıcıyı imal ederek, patlayıcı madde imal etme suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirten heyet, tehlikenin ağırlığını dikkate alarak Tuncel'in ''patlayıcı madde imal etmek'' suçundan 5 yıl, Yasin Hayal ile birlikte kişilerde korku, kaygı ve panik yaratacak biçimde ''patlayıcı madde kullanmak'' suçundan 2 yıl ve mağdur Numan Sezai Yomralıoğlu'nun aracına patlayıcı madde kullanarak zarar vermek suçundan 1 yıl 6 ay ve söz konusu patlamada 6 mağdurun yaralanması suçundan 4'er aydan 2 yıl olmak üzere toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Heyet, sanık Erhan Tuncel'i ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak'' ve ''tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme'' suçlarının sabit olmadığı gerekçesiyle bu suçlardan beraatına da hükmetmişti. Tuncel'e verilen hapis cezalarının toplam miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alan heyet, Tuncel'in tahliyesini de kararlaştırmıştı. Sanıklardan Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in ''tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek'' suçundan 12 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan da beraatına hükmetmişti.

Tutuksuz sanıklardan Salih Hacısalihoğlu'nu da ''ruhsatsız mermi bulundurmak'' suçundan 2 ay 15 gün hapisle cezalandıran heyet, sanığın ''terör örgütüne yardım etmek'' suçunun sabit olmadığı gerekçesiyle beraatını kararlaştırmıştı. Mahkeme heyeti, birleşen dosya sanığı Osman Hayal ve diğer sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Mustafa Öztürk ile Tuncay Uzundal'ın ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''tasarlayarak adam öldürmek'' suçlarının sabit olmadığını belirterek, Hayal, Yavuz, Öztürk ve Uzundal'ın bu suçlardan beraatine karar vermişti.

Sanıklar Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da ''terör örgütüne yardım etmek'' ve ''suçluyu gizlemek'' suçlarından beraatını kararlaştıran heyet, sanıklar Yaşar Cihan ve Halis Egemen'in, ''terör örgütüne yardım etmek'' suçlarının sabit olmadığı gerekçesiyle bu suçtan beraatlarına karar vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler