Diplomalı işsizlerin sayısı artıyor

Türkiye Kamu-Sen, istatistiklere göre üniversite mezunu gençler arasında işsizlik oranının yüzde 11.2 olduğunu ifade ederek, bununla birlikte üniversite mezunu her 100 gençten 20'sinin, iş bulma ümidi olmadığı gerekçesiyle çalışma hayatının dışında kaldığını söyledi. Diplomalı işsizlerin oranının gerçekte yüzde 30'lara kadar tırmandığını belirten Kamu-Sen, üniversite mezunu kadınlarda işsizlik oranının ise 16.7 gibi bir orana ulaştığını ifade etti.

Yayınlanma: 06.05.2011 - 09:29
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi yaptığı araştırma ile çarpıcı bir gerçeği daha ortaya koydu. Her yıl Kamu Personeli seçme Sınavı'na 900 binin üzerinde üniversite mezununun başvurduğunun ifade edildiği araştırmada, bu rakamın dahi diplomalı işsiz sayısında gelinen durumu göstermesi açısından son derece önemli olduğu vurgulandı. Üniversite mezunu gençlerin umudunu kamuda, gelir garantili bir iş bulmaya bağladıklarının ifade edildiği araştırmada, milyonlarca gencin işe yerleşebilmek için her türlü fedakârlığı yaptığı ortamda, şanslı olup kamuda bir işe yerleşebilenlerin de farklı sorunlar yaşadığı ifade edildi.
 

Kamuda çalışanların yüzde 58'i sendikalı

Çalışanların sorunlarının çözülebilmesinin yolunun, örgütlü olmak ve yönetime katılarak, karar alma sürecine dâhil olmaktan geçtiğinin ifade edildiği araştırmada, bu nedenle kamu görevlileri arasında sendikal örgütlenmenin özel sektöre göre, nispeten daha yoğun olduğunun görüldüğü söylendi. Çalışma Bakanlığı'nın en son açıkladığı resmi rakamlara göre kamuda sendikalı olabilecek memur sayısının 1 milyon 767 bin 737 olduğunun ifade edildiği araştırmada, bunların yüzde 57.9'unun, yani 1 milyon 23 bin 362'sinin sendikalara üye olmuş durumda olduğu belirtildi. Buna göre sendikalı olabilecek memurların yaklaşık yarısının (744 bin 375 memur) örgütlenmeden kaçındığı ortaya çıktı.
 

Sendikalıların yüzde 51'i arkadaşlarının ısrarı üzerine sendikalı oldu

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre sendikalı kamu görevlilerinin yüzde 51.4'ü arkadaşlarının ısrarı üzerine sendikaya üye oldu. Sendika yöneticilerinin girişimleri ile üye olanların oranı ise yüzde 29.3. Sendikalı kamu görevlilerinin yüzde 6'sı duyurular, yüzde 5.1'i medya aracılığıyla, yüzde 1.9'u ise sendikal eylemlerden etkilendiği için sendika üyesi oldu.

Araştırmada memurların yüzde 29'unun sendikalardan ekonomik haklarının geliştirmesini beklediği görüldü. Memurların yüzde 17.6'sı özlük haklarının ilerletilmesi, yüzde 11.2'si daha güvenli bir çalışma hayatına kavuşmak, yüzde 9,6'sı birliktelik sağlamak, yüzde 9,1'i işverene karşı daha güçlü olmak için sendikaya üye olduğunu belirtildi. Sendika üyesi kamu görevlilerinin yüzde 16.6'sı ise sendikanın yaklaşımlarına fikri yakınlık duyduğu gerekçesiyle sendika üyesi oldu.
 

"Sendikal hakların sağlanması zorunludur"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk araştırma sonuçları hakkında bir değerlendirme yaparak, "İstihdam sorununun çözümü için sendikal hakların tam olarak sağlanması zorunludur" dedi. Koncuk, "Gençlerimiz yıllarca eğitim gördükten sonra işsiz kalma korkusuyla yaşıyorlar. Üniversite mezunu gençlerimizin neredeyse yarısı iş aramaktadır. Şanslı olup bir iş bulabilenler de işyerlerinde farklı sorunlarla karşılaşıyorlar. Kamu çalışanları özellikle güvencesiz çalışma, düşük ücret, kurumlar arasındaki farklı uygulamalar nedeniyle mutsuzdur" ifadelerini kullandı. Koncuk, "Sendikaların güçlenmesi ve karar alma sürecine dâhil edilmesi, yatırımların artması ve gençlerimizin iş bulması için de son derece önemlidir. Bu nedenle hükümet gerekli yasal düzenlemeleri yapmak ve memurların önündeki grev yasağını kaldırmak suretiyle önümüzü açmalıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler