Dirençli vakalarda 'hipertansiyon pili' tedavisi

Dirençli vakalarda tedavi imkanı sağlayan "hipertansiyon pili" yöntemi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulanmaya başlandı.

Yayınlanma: 19.06.2013 - 12:58
Abone Ol google-news

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiği belirtilen "hipertansiyon pili" ameliyatı öncesi yaptığı açıklamada, hipertansiyonun, tuz kısıtlaması, spor, diyet gibi ilaçsız ve ilaçla tedavi yöntemlerinin bulunduğunu söyledi.

Göktekin, dirençli hipertansiyon hastalarının ilaç kullanmalarına rağmen tansiyonlarının düşürülemediğine dikkati çekerek, "3 veya daha fazla ilaç kullanıyorsa hastamız ve tansiyonu 14-9'un altına inmiyorsa buna dirençli hipertansiyon diyoruz. Bazı hastalarda bu 18-20 olabiliyor. Bugün ameliyata aldığımız hastanın büyük tansiyonu 21-23, küçük tansiyonu 14-16 civarında seyrediyordu" diye konuştu.

"Böbrek atardamarlarının kateterle yakılması" ve "hipertansiyon pili" olmak üzere temelde 2 girişimsel hipertansiyon tedavisi bulunduğunu aktaran Göktekin, "Dirençli hipertansiyonlarda uygulanabilecek hipertansiyon pili tedavisinde, çok iyi sonuçlar alınıyor. Özellikle bu grup hastalarda son çare olarak bu tedavi önemli bir alternatif" dedi.

 

'İşlemin riski, hastalığın sonuçlarına göre son derece az'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nden Yrd. Doç. Dr. Bekir İnan da hipertansiyonun çok riskli bir hastalık olduğunu vurgulayarak, özellikle ilaçlarla çözüm bulunamayan hipertansiyonun, inme, kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi sonuçlara yol açabildiğini kaydetti.

Sonuçları son derece sıkıntılı olan bir hastalığın basit bir yöntemle çözülmesinin, hastalığın toplumda minimuma indirilmesi açısından önemli olduğunu dile getiren İnan, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi: "Şah damarı tıkanıklıklarında boynun kenarından açarak damarı ortaya çıkarır, damarın içini açıp temizleyerek, bu hastalığı çözmeye çalışırız. Son derece sıklıkla yaptığımız bu ameliyatın çok daha basiti burada yapılan işlem. Boynun kenarından 2-3 santimlik bir kesiyle cilt ve cilt altını geçerek şah damarına ulaşıyoruz. Şah damarını ortaya koyduktan sonra damarın üzerindeki tansiyonu kontrol eden noktayı tespit ediyor, bu noktaya bir elektrot yerleştiriyor ve kablonun ucunu oraya dikiyoruz. Son derece basit bir cerrahi işlem. Bir şah damarı ameliyatını yüzde 2 gibi bir riskle yaparken, burada damarın içini açmak gibi bir sıkıntı yaşanmıyor. Yapılan işlem, damar duvarına pilin ucunun yerleştirilmesi, sürekli uyarılarla tansiyonun kontrol altına alınması."

İnan, işlemin riskinin, hastalığın kendisine ve sonuçlarına göre son derece az olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler