#direnTMMOB Bakanlığa yürüdü

TMMOB'un yetki ve gelirleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildi. Bunun üzerine, yurttaşlar Mimarlar Odası Ankara Şubesi TMMOB önünde buluşarak bakanlığa yürüdü. Eylem Bakanlık kapısına çelenk bırakıldıktan sonra sona erdi.

Yayınlanma: 10.07.2013 - 13:55
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin çağrısı üzerine TMMOB üyeleri protesto için Bakanlığa yürüdü.  "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "diren Türkiye TMMOB" sloganları eşiliğinde yürüyen grup bakanlık kapısı önüne siyah çelenk bırakmak için polisle tartıştı. Tartışmaların ardından polis gruba izin verdi. TMMOB üyeleri Bakanlık önüne girerek siyah çelengi kapıya bıraktı. Ancak çelenk görevliler tarafından hemen kaldırıldı.

TMMOB'un yetki ve gelirleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildi

AKP dün geceyarısı TBMM Genel Kurulu’nda “Torba Yasa Teklifi” görüşülürken Taksim Dayanışması içinde yer alan kurumlardan biri olan Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören önergeyi geçirdi.

Görüşmede muhalefetin sert tepkisi de yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Gezi Parkı nedeniyle Hükümetin cadı avı operasyonunun bir parçasıdır bu. Gezi’nin intikamını alıyorsunuz. Toplumu kutuplaştırmanın peşindesiniz” dedi.

Önergede, “Harita, plan, etüt ve projeler, idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadeleri yer aldı.

18.30'da #direnTMMOB yürüyüşü yapılacak açıklaması

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Meclis'te kabul edilen gece yarısı düzenlemesine tepki olarak bugün yürüme kararı aldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Gece yarısı operasyonu ile mesleğimize, bilgimizi halkın yararına kullanma kararlılığımıza indirilen torba yasa darbesini ve meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz. Bugün saat 18.30'da TMMOB önünde buluşarak #direnTMMOB diye yürüyoruz" açıklaması yaptı.

"Şafak Baskını gelenekselleşti"

Hükümetin Meclis’teki son dakika önergesiyle yetkilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçirdiği TMMOB’dan düzenlemeye, "Bize verilen sözleri çiğnediler" tepkisi geldi.

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı ve Taksim Platformu Üyesi Eyüp Muhçu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la şubat ayında yaptıkları toplantıyı hatırlatarak, "O toplantıda bize yasa olarak bu düzenlemeyi çıkarmaktan vazgeçtiklerini söylemişlerdi" dedi. Muhçu, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Bir yasa çalışmasının kesinlikte söz konusu olmayacağını söylemişlerdi. Biz de Sayın bakanın açıklamalarını paylaşmıştık. Biz toplantıda yapılan devlet kimliği ve saygınlığı çerçevesinde değerlendirmiştik. Fakat gelinen aşamada bu sözler çiğnendi, kendileriyle çeliştiler. Yeni düzenlemede odalarla bir görüşme olmamıştır. Dün milletvekilleri çekincelerini dile getirmelerini rağmen yasayı çıkarmakta sakınca görmediler. Bir gece yarısı operasyonuyla antidemokratik, hukuka açıkça aykırı, torba yasa içerisinde odaların çalışmalarını ve mesleki hakları olumsuz etkileyen düzenlemeler yapıldı. Verilen sözlerin yerine getirilmemesinden ve çiğnenmesinin ötesinde gece yarısı operasyonlarıyla yasa çıkarılması, şafak baskınlarıyla vatandaşların özgürlüklerini ortadan kaldırması ve şiddet uygulaması politikaları gelenekselleşti.

Şimdi yeniden daha kapsamlı daha büyük kampanya için çalışmaları başlattık. Yurt çapında imza kampanyaları forumlar ve bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Bütün siyasi partilerle kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilecek. Yapılan düzenlemenin nitelikleri aktarılacak. Grubu bulunan partiler ziyaret edilerek torba yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülerek iptali için girişimde bulunulacak. Sadece Türkiye’de değil dünyadaki mimarlık mühendislikle ilgili meslek örgütleriyle dayanışma içinde sürecin durdurulması için çaba içinde olacağız.

Hükümet kentleşmeyi, şehirciliği olumsuz etkileyen kararları karşısında odaları engel görüyor. Bu engellerin ortadan kaldırılması için yoğun çaba gösterdiler ve buna darbe vurdular."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler