Dış Ticaret Beklenti Anketi açıklandı
İhracat Beklenti Endeksi, yılın 3. çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre 20,4 puan azaldı.
İthalat Beklenti Endeksi ise söz konusu dönemde 8,2 puan geriledi. Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin(DTBA), 3. Çeyrek Beklentileri yayımlandı.
Ankete göre, yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre ihracat beklentisi düştü ve İhracat Beklenti Endeksi, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre 20,4 puan azaldı. 2011 yılının ikinci çeyreğinde 142,9 olan Endeks, üçüncü çeyrekte 122,6 seviyesinde gerçekleşti.
Üçüncü çeyrek için İhracat Beklenti Endeksini oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 aydaki ihracat beklentisinin, ihracat siparişi beklentisinin, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyinin ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi endeksinin azalış yönünde etkilediği görülüyor.
Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe göre, soruların Endekse olan marjinal katkısında düşüş gözlendi. Buna karşın, İhracat Beklenti Endeksi ve her bir soruya ilişkin yayılma endeksleri, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti.
Ankete göre, Avrupa ve Çin, Hindistan, Endonezya gibi diğer Asya ülkelerine ihracatın artış beklentisi yavaşlayarak sürerken, diğer tüm ülke gruplarına ihracatın artacağı beklentisi güçlenerek sürüyor.
2011 yılının üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre, mevsim normallerinin altında ihracat sipariş düzeyine sahip olduklarını belirten firma sayısında bir miktar artış görüldü. Buna karşın, firmaların büyük çoğunluğu şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyini mevsim normallerinde değerlendiriyor.
İthalat beklentisi düştü
İthalat Beklenti Endeksi de 2011 yılının üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre 8,2 puan azaldı. 2011 yılının ikinci çeyreğinde 129,1 olan Endeks, üçüncü çeyrekte 120,9 seviyesinde gerçekleşti.
İthalat Beklenti Endeksini oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisinin, birim ithalat fiyatı beklentisinin, mevcut ithalat sipariş düzeyinin ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyinin, endeksi azalış yönünde etkilediği görülüyor. Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe göre, soruların Endekse olan marjinal katkısında düşüş gözleniyor.
Mevcut ithalat sipariş düzeyini mevsim normallerinin altında değerlendiren firma sayısında artış yaşanırken, firmaların en çok faaliyet gösterdikleri sektöre ilişkin belirttikleri ilk 3 öncelikli sorun hammadde, ara malı fiyatlarının yüksek olması, enerji maliyetlerinin yüksekliği ve lojistik maliyetlerinin yüksekliği oldu.
İhracat yapan firmaların yüzde 73'ü döviz kurlarının sektörlerini olumsuz etkilediğini belirtirken, ithalat yapan firmaların yüzde 22'si ise döviz kuru nedeniyle ithal fiyatının daha cazip olmasını ithalat nedenleri olarak belirtti.
Bu arada, Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halinde uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi (DTBA), dış ticarete yön veren firmaların yakın geçmişe ve mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri ile gelecek döneme yönelik beklentilerini yansıtıyor. Endeks 0 ile 200 arasında değerler alırken, endeksin 100;den büyük olması beklentilerin artış yönünde olduğunu, 100;den küçük olması beklentilerin azalış yönünde olduğunu, 100 olması ise firma beklentilerinin nötr olduğunu gösteriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev