Dışarıya kaçırılan parada çember daralıyor
Türkiye, dışarıya kaçırılan parada çemberi daraltıyor. Bakanlık, yurt dışına çıkarılan paraların takibine imkan veren bilgi değişimi anlaşmalarını yangınlaştırıyor. Bu çerçevede cuma günü İsviçre ile de Bilgi Değişimi Anlaşması imzalayacak olan Maliye Bakanlığının, para takibinde bundan sonra ağırlığı vergi cennetlerine vereceği belirtiliyor.
Maliye Bakanlığı, çeşitli ülkelerle daha önce imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının Bilgi Değişimini de içerecek şekilde revize edilmesi ve doğrudan Bilgi Değişimi Anlaşması imzalanması çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, gizli hesapların en fazla yöneldiği ülkelerden biri olan Lüksemburg'un ardından İsviçre ile de bilgi değişimine gidilecek. Bu amaçla hazırlanan yeni Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, 18 Haziran Cuma günü İsviçre'de imzalanacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile İsviçre Maliye Bakanı Hans Rudolf Merz'in imza koyacağı anlaşmayla Türkiye ve İsviçre, karşılıklı bilgi değişimini uygulamaya koyacak. Türkiye, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeden 5 yıl geriye dönük olarak İsviçre'den bankalarındaki Türklere ait hesaplarla ilgili bilgi isteyecek. Yeni anlaşmayla bilgi değişimi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) model anlaşmasında yer alan çerçevede olacak. Buna göre, önce başvurulacak sonra bilgi değişimi söz konusu olacak. Anlaşmayla geriye dönük de bilgi alınabilecek, bu şekilde geçmişteki hesaplar için de bilgi istenebilecek.
Anlaşmada yer alan konular
İsviçre ile varılan anlaşmada yer alan diğer bazı hususlar şöyle:
-Diğer akit devlette süresi 6 ayı aşmayan müteahhitlik hizmetleriyle, 6 ayı aşmayan danışmanlık hizmetleri dahil hizmet tedarikleri, diğer devlette vergiye tabi tutulmayacak.
-Gayrimenkul varlıklardan elde edilen gelirler, gayrimenkulün bulunduğu devlette vergilendirilecek.
-Temettü, faiz ve gayrimaddi harç bedeli ödemelerinde vergilendirme hakkı, mukim devlet ve kaynak devlet arasında paylaştırılıyor.
-Akit devletlerden birine veya bu devletlerin merkez bankalarına ödenen faizler vergiden istisna ediliyor.
-Emekli maaşlarının yalnızca mukim olunan devlette vergilendirilmesi benimseniyor.
-Sermaye değer artış kazançlarının, yöneticilere yapılan ödemelerin, sanatçı ve sporcular ile öğrencilerin elde ettiği gelirlerin hangi prensipler çerçevesinde vergilendirileceği belirtiliyor.
-İki ülke arasındaki vergi sorunlarının karşılıklı anlaşma usulüyle çözümlenmesi esas alınıyor. Anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi için iki ülkenin yetkili makamları arasında bilgi değişimine gidilmesi benimseniyor.
Ağırlık vergi cennetlerine verilecek
Maliye Bakanlığı, önümüzdeki dönemde Bilgi Değişimi Anlaşmalarında ağırlığı vergi cennetlerine verecek. OECD'nin üye ülkeleri bilgi değişimine zorlamasından sonra gizli hesaplardaki paraların Avrupa ülkeleri yerine vergi cennetlerine yöneldiğini düşünen Maliye Bakanlığı, özellikle ada ülkeleriyle de bu konuda protokoller imzalamak istiyor. Bu amaçla Bahamalar, İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları, Jersey, Bermuda ve Man Adası ile başlatılan görüşmelerde aşama kaydedildi. Maliye yetkilileri, Jersey ile kısa süre içinde müzakerelere başlanacağını ve ada ülkeleriyle yıl sonuna kadar Bilgi Değişim Anlaşmaları imzalanacağını belirtiyor.
Diğer ülkelerle durum
Bilgi Değişimi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarında diğer ülkelerle olan durum da şöyle:
-Lüksemburg: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Lüksemburg ziyaretinde Bilgi Değişimi Protokolü imzalanmıştı. Anlaşma, 2 ülke parlamentolarının onaylamasının ardından yürürlüğe girecek. Yeni anlaşmanın 2011 başında yürürlüğe girmesini bekleyen Türkiye, yürürlük tarihinden hemen sonra gizli hesap sahiplerinin en çok tercih ettiği ülkelerden birisi olan Lüksemburg'dan da 5 yıl geriye dönük olarak bu ülkede hesabı olan Türklerin listesini talep edecek.
-Avusturya: Türkiye, Avusturya ile yürürlükte bulunan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının da Bilgi Değişimi Protokolüyle revize edilmesini istedi. Taraflar arasında görüşmeler yapıldı. Bilgi Değişimi Protokol Taslağını Avusturya'ya gönderen Türkiye, buradan gelecek cevabı bekliyor.
-Belçika: Bu ülke ile aramızdaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması da Bilgi Değişimi çerçevesinde revize edilecek. Müzakerelerin ardından Belçika, hazırladığı metni Ankara'ya gönderdi. Maliye Bakanlığı, bu metin üzerindeki değerlendirmelerini sürdürüyor.
-Brezilya: Latin Amerika ülkeleriyle arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bulunmayan Türkiye, ilk anlaşmayı Brezilya ile yapacak. Görüşmeler tamamlanmasının ardından yeni Anlaşmanın Başbakan Erdoğan'ın Brezilya seyahati sırasında imzalanması bekleniyordu. Ancak Brezilya tarafı son anda anlaşmanın imzalanmasından vazgeçti. Şimdi, sorunun çözümüne çalışılıyor.
-Libya: Türkiye ile Libya arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, bu ülkede iş yapan Türk müteahhitlerinin nerede vergilendirileceği konusundaki anlaşmazlık yüzünden imzalanamıyor.
Libya, bu ülkede inşaat faaliyetinde bulunan Türk müteahhitlerinin vergilendirilmesiyle ilgili 3 aylık bir istisna istiyor. Türkiye ise söz konusu sürenin en az 6 olmasında ısrar ediyor. Türkiye, dünya genelindeki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında bu sürenin genellikle 12 aydan başladığına dikkat çekiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt