Discovery UUİ'ye vardı

Uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaştı.

Yayınlanma: 07.04.2010 - 09:00
Abone Ol google-news

ABD'nin Cape Canaveral uzay üssünden yapılan açıklamada, Discovery'nin Dünya'dan 343 kilometre uzaktaki UUİ ile TSİ 10.44'te kenetlendiği belirtildi.

Bu arada NASA yöneticileri, Discovery'nin iletişim antenindeki arıza ile mekiğin kuyruğundan küçük bir parça kopması sorununu inceliyor.

NASA yetkilileri, Discovery'nin yerden kalkışının 42 saniyesinde yerdeki kameraların çektiği görüntülerde küçük bir cismin, büyük olasılıkla bir seramiğin mekikten koptuğunu belirterek, bunun mekiğin yüksek atmosferde yavaşlamasını sağlayan ve dümendeki fren panelinin bulunduğu kısımdan koptuğunun sanıldığını kaydetti.

Kritik bir rolü bulunan bu sistem, Dünya'ya dönüş sırasında uzay aracının atmosferin üst tabakalarında hızını 10 Mach'a kadar (ses hızının 10 katı) düşürüyor.

NASA mühendisleri, mekiğin anteninde çıkan ve iletişimi engelleyen arızayı gidermeye çalışıyor.

Discovery ve mürettebatı 13 gün sürecek seyahat sırasında UUİ sakinleri için yaklaşık 8 ton ağırlığında ikmal malzemesi ile aralarında ilave yatakların da bulunduğu malzeme ve teçhizat götürecek. UUİ'ye götürülecek malzemeler arasında tıp, biyoloji, kimya, fizik ve ekoloji alanlarında bilimsel deneyler yapmakta kullanılacak 7 platform da bulunuyor.

Uzay mekiği ayrıca yerçekimsiz ortamda yürütülen deneylerde kullanılan kan, idrar, salya, bitki ve mikrop numunelerini saklamaya yarayacak ilave bir soğutucunun yanı sıra kas gücünü ölçmeye yarayan yeni bir egzersiz cihazı da götürecek.

Yörüngedeki UUİ'nin inşaatının aşağı yukarı tamamlanmasının ardından NASA, değişecek malzeme ve teçhizat ile uzay boşluğu ve yerçekimsiz ortamda deneyler yapılmasına yönelik araç gereçler gönderiyor.

2020 sonuna dek kullanılması düşünülen UUİ'ye gidecek ekipten iki astronot, her biri 6,5 saat sürecek 3 uizay yürüyüşü de yapacak.

Bunlardan ilkinde artık rutin hale gelen, ancak epey zor bir iş olan ve UUİ'nin soğutulmasında kullanılan boş amonyak tankı dolusuyla değiştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler