Dışişleri'nden 'Kıbrıs' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'nın KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Kıbrıs'taki kapsamlı görüşmelerin ara verilmesi üzerine yaptığı açıklamada, Türk tarafının yapıcı yaklaşımı neticesinde süreçte birçok ilerleme kaydedildiği vugulanırken Rumlar eleştirildi.

Dışişleri'nden 'Kıbrıs' açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.04.2010 - 12:01

KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Kıbrıs'taki kapsamlı görüşmelerin ara verilmesi üzerine bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafının yapıcı yaklaşımı neticesinde süreçte birçok ilerleme kaydedildiği vurgularken Rumlara yönelik eleştirilerde de bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Kıbrıs'taki kapsamlı görüşmelerin ara verilmesi üzerine yaptığı geniş açıklamada, mevcut sürecin başlangıcından bu yana iki yıl geçtiğini, Eylül 2008'den beri devam eden BM çerçevesindeki kapsamlı müzakerelerde liderler arasında 70 kadar görüşme, teknik düzeyde çok sayıda toplantı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Görüşme sayısının Annan Planı döneminde yapılan görüşmelerin de üzerinde olduğunu da belirten Bakanlık açıklamasında, "Bu süre zarfında Kıbrıs Türk tarafı, Türkiye'nin de desteğiyle, süreci samimi, yapıcı ve dinamik biçimde devam ettirmiş, gerek müzakerelerin sonuç alıcı biçimde yoğunlaştırılması ve hızlandırılması, gerek içerik yönünden uzlaşma sağlanması amacıyla pek çok inisiyatif almıştır" denildi.

Türk tarafının bu yapıcı yaklaşımı neticesinde süreçte birçok ilerleme kaydedildiği vurgulanan açıklamada Kıbrıs Türk tarafı, müzakerelerde sağlanan ilerlemelerin somut biçimde kayıt altına alınması ve sürecin en kısa zamanda adil ve kalıcı bir çözümle sonuçlanmasına bu suretle zemin hazırlanabilmesi için de azami gayret sarf ettiğine de işaret edildi.


"Rumlar gereken karşılığı vermedi"

Son olarak da, Yönetim ve Yetki Paylaşımı başlığının sonuçlandırılarak Kıbrıs'ta kapsamlı çözümle ortaya çıkacak yeni Ortaklığın yapısı ve işleyişinin belirlenmesi için Kıbrıs Türk tarafınca 4 Ocak 2010'da ortaya konan Paket Uzlaşı Önerisi'nin ışığında sağlanan ilerlemelerin BM Genel Sekreteri'nin 1 Şubat 2010'da Ada'yı ziyareti çerçevesinde kayda geçirilmesi için Kıbrıs Türk tarafının ciddi çaba sarf etmiş olduğu da bilindiği vurgulandı. Açıklamada şöyle devam edildi:
"Maalesef, Rum tarafının tutumu sebebiyle, Genel Sekreterin ziyaretinden de bu yönde istifade edilmesi mümkün olamamıştır. Kıbrıs Türk tarafı, yaklaşan KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine rağmen, müzakerelerin yoğun ve sonuç alıcı biçimde devam ettirilmesi için de azami çaba sarf etmiş, ancak bu yaklaşım da Kıbrıs Rum tarafından gereken karşılığı görmemiştir."

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki son liderler görüşmesi tarihi olan 30 Mart'ta bir ortak açıklama yapılarak süreçte sağlanan ilerlemenin kayda geçirilmesi, sadece Türk tarafının talebi değil, aynı zamanda BM Genel Sekreteri'nin ve üçüncü ülkelerin de beklentisi olduğu anımsatılan açıklamada seçimlerden sonra kaldığı yerden devam edecek olan müzakere sürecinde gereksiz vakit kayıpları olmaması açısından böyle bir açıklamanın taşıdığı öneme de dikkat çekildi.

Liderlerin bir ortak açıklama yapabilmiş olmaları memnuniyetle karşılandığı belirtilirken de "Bununla birlikte, açıklama ile süreçte sağlanan ilerlemelerin somut ve içerikli biçimde kayda geçirilebilmiş olması arzu edilirdi" denildi. Bakanlık şöyle devam etti:
"Zira yaklaşık 19 aydır devam eden kapsamlı müzakerelerde kaydedilen ilerlemenin liderlerin ortak açıklaması olarak ve somut şekilde teyidi halen mümkün olabilmiş değildir. Bunda Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafına benzer biçimde süreçte sorumluluk alan bir tutum ortaya koyamamış olması ve müzakereleri ısrarla dünya kamuoyunun gözünden saklamaya yönelik çabaları en önemli etken olmuştur. Sınırlı zamanın verimli kullanılması ve sonuca yönelik adımlardan kaçınılmaması, mevcut fırsat penceresinin de 2004'te olduğu gibi heba edilmemesi ve müzakere sürecinin hedefine ulaşabilmesi için büyük önem arz etmektedir."

Bu eksikliğin giderilmesine yönelik olarak ve ortak açıklamada yer alan mutabakata uygun biçimde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve müzakere heyetinin bugün süreçte varılan uzlaşılara ve ortaya konan tutuma ilişkin olarak yaptığı açıklamalar memnuniyetle karşılandığı belirtilerek "Anavatan ve garantör olarak Kıbrıs Türk tarafının tutumuna ve BM müzakere sürecine desteğimiz tamdır" ifadesi de kullanıldı.

Dışişleri açıklaması şu sözlerle noktalandı:
"Türkiye, mevcut sürecin, yerleşik BM parametreleri ve liderlerin ortak açıklamaları çerçevesinde Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması hedefine en kısa zamanda ulaşmasını temenni etmekte ve bunun için gerekli katkıyı her zaman olduğu gibi iyi niyet ve kararlılıkla sağlamayı sürdürmektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler