'Dişli'lerin dönüşü

Kılıçdaroğlu’nun rüşvetle suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, MKYK ve MYK görevlerinden istifa etmişti. Dişli, siyasete bir dönem ara verdikten sonra, yeniden milletvekili oldu. AKP’nin 2. Olağanüstü Kongresi’nde de yönetime yeniden girdi. Listenin yeni isimleri arasında Zeyid Aslan, Markar Eseyan, Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı var.

Yayınlanma: 24.05.2016 - 04:21
Abone Ol google-news

AKP’nin hafta sonu düzenlediği kongrede hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle 2008 yılında MKYK ve MYK’den istifa eden Şabah Dişli’nin MKYK’ye geri dönmesi dikkat çekti. 17-25 Aralık operasyonlarına adı karışan ve görevlerinden istifa eden üç eski bakanın da kongreye gelmesi de dikkat çeken detaylar arasında yer aldı.

Ekonomiye Canikli

Dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 2008 yılında AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Şaban Dişli’nin, Silivri Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar değişiklikleri için 1 milyon dolar rüşvet aldığını iddia etmişti.

Erdoğan’ın ‘desteği’

Dişli 20 Eylül 2008 günü MKYK ve MYK görevlerindne istifa ettiğini açıkladı. Dişli istifa açıklamasında, “CHP’nin asılsız iddia ve iftiralarla şahsım üzerinden partimi yıpratmasına daha fazla izin vermemek için, kurucu mensubu olmakla her zaman iftihar ettiğim AK Parti’nin bugüne kadar büyük bir şeref ve onurla yürüttüğüm MKYK ve MYK üyeliği görevlerimden istifa kararı almış bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Dişli, istifa ederken, “Bugüne kadar yürüttüğüm görevlerimde benden desteklerini esirgemeyen Sayın Başbakanım ve Genel Başkanım başta olmak üzere bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadeleri ile dönemin Başbakanı Erdoğan’a işaret etmişti.

Rüşvet iddiasına takipsizlik Kılıçdaroğlu’nun suç duyurusu üzerine Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı Dişli hakkında soruşturma başlattı. Dişli’nin milletvekili olması nedeniyle, TBMM Başkanlığı’na gönderilen soruşturma dosyası raflarda kaldı. 2011 yılında partisi tarafından üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı gösterilmedi.

‘Aklandı’ döndü

Dokunulmazlığının kalkması ile dosya yeniden raflardan indirildi. Ancak savcılık, takipsizlik kararı verdi. Dişli, siyasete bir dönem ara verdikten ve “aklandıktan” sonra, 1 Kasım 2015 seçimlerinde Sakarya’dan yeniden milletvekili oldu.

AKP’nin önceki gün düzenlenen 2. Olağanüstü Kongresi’nde de 8 yıl önce istifa ettiği parti yönetimine yeniden girdi. Binali Yıldırım’ın hazırladığı 50 kişilik MKYK listesinde Dişli’nin adı da yer aldı.

ÜÇ ESKİ BAKAN KONGREDE, ARINÇ YOK

Partinin ağabeylerinden eski Başbakan Yardımcsı ve Meclis Başkanı Bülent Arınç, önceki gün düzenlenen olağanüstü kongreye katılmadı. Genel Merkez yönetimi tarafından kongreye çağrılan Arınç, “Yakama takacağım karta baktığımda geçmiş dönem milletvekili olarak nitelendirildiğimi gördüm. Doğru ben üç dönem milletvekilliği yaptım ama o üç dönem içinde 5 yıl Meclis Başkanlığı, 7 yıl Başbakan Yardımcılığı yaptım. Geçmiş dönem milletvekilleri ayrı bir yerde tasnif edilmiş. Onlar il başkanları, delegelerle birlikte oturacaklar. Ama A protokolde geçmiş ve bugünün bakanları, geçmişte Ak Parti’de Meclis Başkanlığı yapmış insanların da olduğunu gördüm. Dolayısıyla burada en iyi niyetle bir yanlışlık olsun” dedi. Oturacağı yerin seçimi ile ilgili “aklına kötü şeyler geldiğini” söyledi. Arınç, “Zaten bir veda kongresine katılmam mümkün değildi ama böylesine bir yanlışlık, kötü niyet varsa onu sahipleri bilirler” ifadelerini kullandı.

Kongre salonunda 3 isim daha dikkat çekti. 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında adı geçen dönemin bakanları Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler kongreye katılım gösterdi. Ancak iddiaların hedefindeki diğer Bakan Erdoğan Bayraktar kongreye gelmedi.

Genel Başkan sıfatıyla Davutoğlu imzalı davet ile kongreye gelenler arasında, 17-25 Aralık döneminin kilit kurumlarından biri olan TÜRGEV’in Genel Başkanı Avukat Arzu Akalın da vardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler