Diyarbakır'daki KCK davasında 4 tahliye

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya ilişkin davada, tutuklu 4 sanığın tahliyesine karar verildi.

Diyarbakır'daki KCK davasında 4 tahliye
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.06.2012 - 20:45

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 52. duruşmasında, tutuklu 99 sanıktan mazeret bildiren 14'ü katılmadı, 85 tutuklu sanık ise hazır bulundu. Duruşmada, sanıklardan Heval Erdemli ve Rahmi Özmen'in delillerinin ikamesi okundu.

Sanık avukatlarının, dava dosyasında yer alan ortam dinleme kayıtlarının okunmaması yönündeki talebi, mahkeme heyetince reddedildi.

Haklarında okunan delillere karşı Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıklar Heval Erdemli ve Rahmi Özmen'in mikrofonu kapatıldı. Konuşmalarını mikrofonsuz sürdüren sanıkların savunmaları avukatları tarafından mahkeme heyetine tercüme edildi.

Sanık Erdemli'nin avukatı Cabbar Leygara, ortam dinleme ve telefon görüşmeleri kayıtlarında sanıkların ifade ettiği ''Heval'' kelimesinin, Kürtçe'de ''arkadaş'' anlamına geldiğini belirterek, ''Müvekkilimin adının da Heval olması nedeniyle, yapılan konuşmalarda hitap şekli olarak kullanılan 'Heval' kelimesi, sanki müvekkilimin o konuşmada adı geçiyormuş gibi dosyaya yansımış. Ne geldiyse isminden dolayı olmuştur'' dedi.

Diğer sanık Rahmi Özmen'in avukatı Hayrettin Güzel de dosyada yer alan fotoğrafın müvekkiline ait olmadığını, sadece bir benzerlikten dolayı sanığın 3 yıl 1 aydır tutuklu bulunduğunu ileri sürerek, ''Müvekkilimin ısrarla 'O kişi ben değilim' demesi bugüne kadar dikkate alınmadı. Fotoğraftaki kişinin müvekkilim olmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, mahkeme heyetinden, sanık Özmen ile ilgili olarak dosyada yer alan fotoğrafın renkli ve büyük boy basımının yapıldıktan sonra bilirkişiye gönderilmesini talep etti.

Savcı Kaya, tutuklu sanıklardan Nizamettin Onar, Roza Erdede, Heval Erdemli ve Rahmi Özmen'in tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verilmesini de istedi.

Avukatlar hakkındaki soruşturma izni

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Tahir Elçi, Adalet Bakanlığı'nın söz konusu davadaki avukatlar hakkında soruşturma başlatılması için verdiği izinle ilgili olarak, ''Hiçbir ceza tehdidi, mesleğimizi onurlu, korkusuz yerine getirmemizden bizi alıkoyamaz'' dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da bakanlığın 103'ü Diyarbakır Barosu'na kayıtlı olan 112 avukat hakkında soruşturma izni verdiğini hatırlatarak, bundan kaygı duymadıklarını söyledi.

Daha sonra sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından tutuklu sanıklardan Nizamettin Onar, Roza Erdede, Heval Erdemli ve Rahmi Özmen'in tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar vererek, duruşmayı 29 Haziran 2012 tarihine erteledi.

İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 95'i tutuklu 152 sanık hakkında ''Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'', ''Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''Terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlamasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler