Doğal afetler, doğa harikası Karagöl'ü de vurdu
Artvin'de bu yıl etkili olan seller ile yağışlar yüzünden, yörenin doğa harikalarından olan Borçka Karagöl'e gelen turist sayısının azaldığı bildirildi.
Borçka Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, yaptığı açıklamada, bu yıl kentin fazla yağış aldığını belirterek, yağışlar yüzünden Borçka ve Şavşat ilçelerinde sel, bazı kesimlerde de heyelanlar yaşandığını anımsattı.
Bu olayların yanı sıra havaların iyi gitmemesi nedeniyle turistlerin programlarını değiştirdiğini belirten Kara, aynı sebeplerden ötürü Şavşat'taki Karagöl'e gelen turist sayısının düştüğünü bildirdi.
Kara, ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Karagöl'ün özellikle bu ay ziyaretçi ağırladığına işaret ederek, şöyle devam etti:
''Şavşat ve Borçka'daki sel ve heyelanlar yüzünden insanlar programlarını değiştirdi. Bu sene bölgemiz çok yağış aldı, havaların iyi gitmemesi Karagöl'e gelecek olan ziyaretçilerimizi etkiledi. Sel, heyelan ve olumsuz hava koşulları yüzünden, geçen yıl 25 bin yerli ve yabancı turistin geldiği Karagöl'ü bu yıl 21 bin kişi ziyaret etti. Karagöl'ün özellikle ekim aylarındaki manzarası çok güzel oluyor, ancak hava şartlarından ziyaretçi sayısında düşüş yaşanıyor.''
Kar yağışı erken geldi
Yörede geçen hafta kar yağdığını ve ağaçların yapraklarının kısmen döküldüğünü söyleyen Kara, ''Bu yıl istediğimiz ziyaretçi sayısına ulaşamadık. Buranın en çok ziyaretçisi ekim ayının ilk haftası ve ortalarıdır. Doğa severler ve fotoğrafçılar bu mevsimi beklerler'' dedi.
Kara, yörede geçen hafta yağan karın, çiçek çekmek isteyen fotoğraf sanatçılarını hayal kırıklığına uğrattığını aktararak, ''Burası çiçek yönünden çok çeşitlilik arz eden bir yerdir, bir metre karede 3-4 ayrı çiçek çeşidi bulabilirsiniz. Haziran ve temmuz aylarında bazı yerlerde 25 çeşit çiçek yer alır'' dedi.
Karagöl'ün bir turizm merkezi haline gelmesine karşı olduklarını, yöreyi gerçek doğa sevenlere sunmak istediklerini vurgulayan Kara, ''Turizme açmak burayı yıpratacağı gibi bölgeye de hiçbir ekonomik getirisi olmayacaktır. Gerçek doğa sever buranın otantik yapısının, orijinalliğinin bozulmasını istemiyor'' şeklinde konuştu.
Kara, Karagöl'ün İsrailliler başta olmak üzere yabancı ve yerli turistlerce ziyaret edildiğini belirterek, toprak ve alüvyonun Karagöl'ü tehdit ettiğine de işaret etti.
''Alüvyon tehdidine önlem alınsın"
Karagöl'ü dolduran alüvyonların göle su sağlayan derenin önüne set yapılarak önlenmek istendiğini, ancak bu sette biriken alüvyonun da temizlenmesi gerektiğini belirten Kara, şunları kaydetti:
''Burada 30 yılda oluşmuş bir alüvyon vardır. Bunun acilen bir çaresine bakılması gerekiyor. Toplam 50 dönüm olan göl 20 senede 45 dönüme düşmüştür. Gölün 5 dönümü, Atanoğlu yaylalarından gelen derenin kum, çakıl, toprak getirmesinden dolayı dolmuştur. Gölde, her yıl yaklaşık 300-400 metrekare yer doluyor. Aynı zamanda tabanı da dolduruyor. 5 yıl önce 15 metre olan gölün derinliği şu an 7 metreye düşmüştür. 5 yıl sonra bu göl tamamen alüvyonla dolar. Büyük bir üzüntü içindeyiz.''
Kara, kendilerinin ilgili kurumlara resmi yazıyla müracaat ettiklerini aktararak, alüvyon tehdidine karşı gerekli önlemlerin acilen alınmasını istedi.
Öte yandan, Artvin'in Şavşat ilçesinde 15 Temmuz'da yaşanan selde biri çocuk 5 kişi, Borçka ilçesinde 23 Eylül'deki selde de 5 kişi hayatını kaybetmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt