Doğalgaz anlaşmalarında kilitlenme

OSB'ler doğalgaz tedarikçileriyle yürüttükleri görüşmelerden sonuç alamadı. İki kez toplantı yapıldı ancak piyasanın ana aktörü BOTAŞ tarifesini açıklamadığı için tedarikçilerle OSB'ler anlaşamadı.

Doğalgaz anlaşmalarında kilitlenme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2011 - 10:14

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay yaptığı açıklamada, doğalgazla ilgili sözleşme dönemi geldi ancak OSB'lerin doğalgaz tedarikçileriyle yürüttüğü görüşmelerden hala sonuç çıkmadığını dile getirdi.

Tuncay, OSB'lerin 30 Eylül ve 15 Kasım'daki görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamaması nedeniyle anlaşmanın 9 Aralık'a ertelendiğini hatırlatarak hem BOTAŞ'ı hem de doğalgaz tedarikçilerini eleştirdi.

Doğalgaz tedarikçilerinin BOTAŞ'ın gaz fiyatını açıklamaması nedeniyle fiyat veremediklerini ve görüşmeleri ertelediklerini, firmaların rekabet kurallarını ihlal ettiklerini ifade eden OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, İzmir Atatürk OSB'nin konuyu Rekabet Kurulu'na götürdüğünü anımsattı. Doğalgaz piyasasında elektrik piyasasında olduğu gibi serbest piyasanın tam oluşmadığını, BOTAŞ'ın elindeki ihalelerin yüzde 80'inini devretmesi gerektiğini, BOTAŞ'ın piyasada ana aktör olmasından dolayı tam rekabet koşullarının sağlanamadığını ifade eden Tuncay, özel sektörün piyasada yüzde 10'luk bir paya sahip olmasından dolayı sınırlı sayıdaki firmanın kolayca tekel oluşturabildiklerine dikkat çekti.

BOTAŞ'ın fiyatı açıklamamasından dolayı firmaların da fiyat vermek istemediklerini, toplantılardan sonuç alınamadığını, OSB'lerde bu durumdan dolayı sıkıntıların ortaya çıktığını vurgulayan Tuncay, "Bu sıkıntıyı son 3 yıldır yaşıyoruz. BOTAŞ hem doğalgaz piyasasında ana belirleyici hem de satıcı. Özel sektörün satacağı oran yüksek olsa kısmen rekabet koşulları yaratılır" dedi.

BOTAŞ'ın 2009 ve 2010 yılında toplam 66 milyar 85 milyon metreküp gaz ithal ettiğini, buna karşılık 63 milyar 597 milyon metreküp doğalgaz sattığını ifade eden Tuncay, 2009 öncesi de dikkate alındığında rakamların BOTAŞ'ın elinde ciddi bir gaz stoğu bulunduğunu gösterdiğini anlattı.

Gaz stokları artan BOTAŞ'ın "al ya da öde" anlaşmalarından dolayı zaten kullanmadığı gaza para ödediğine dikkat çeken Tuncay, "Ne yazık ki sanayici enerji maliyetinden dolayı rekabette geri düşerken bizim kullanmadığımız gaz için para ödememiz tam bir çelişki oluşturuyor. BOTAŞ, bir an önce fiyatını açıklamalıdır. Ancak bu sorunun kalıcı olarak çözüme kavuşturulması için de piyasa serbestleşmelidir" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler