Doğan, yakalanma kararının durdurulmasını istedi
Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, itiraz sonuçlanana kadar yakalanma kararının durdurulmasını istedi.
Balyoz Planı davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 102 sanıktan şu ana kadar 80'i karara itiraz etti. Alınan bilgiye göre, aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan ile emekli Tümgeneral İzzet Ocak'ın da bulunduğu 80 sanık, haklarında çıkarılan yakalama emrine ilişkin avukatları aracılığıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek itirazda bulundu. Bu başvurulardan 30'a yakını, dilekçelerinde aynı zamanda reddi hakim talebine de yer verdi.
Doğan'ın avukatı durdurma kararı için mahkemeye başvuracak
Balyoz Planı davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, müvekkilinin sağlık durumu nedeniyle hakkındaki yakalama kararının durdurulması için mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Celal Ülgen, müvekkili Doğan'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu, tedavisinin hastanede devam ettiğini kaydetti. Ülgen, Doğan'ın tetkiklerinin ve incelemelerinin devam ettiğini, sağlığı açısından ''iyi diyebilme olanağının bu aşamada bulunmadığını'' dile getirdi.
Doğan'ın sağlık durumu nedeniyle rahatsızlığı geçmeden cezaevine gönderilmesinin telafisi imkansız zararlar doğuracağını savunan Ülgen, bu nedenle yakalama kararının durdurulması talebiyle mahkemeye öğleden sonra dilekçe vereceklerini kaydetti. Yapılan itirazlara ilişkin işleyecek süreç konusunda bilgi veren Ülgen, CMK'nın 26 ve 27. maddelerine göre reddi hakim talebinde bulunulduğu için öncelikle bunun karara bağlanacağını bildirdi. Mahkeme heyetinin tüm üyelerinin reddedilmesi nedeniyle bu talebin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirileceğini belirten Ülgen, reddi istenen hakimlerin de talebe ilişkin görüşlerini bildireceğini ifade etti. Ret taleplerinin kabul olması durumunda itirazların incelenmesi için başka bir heyet oluşturulacağını ya da bunların başka bir mahkemeye havale edileceğini dile getiren Ülgen, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazları reddetmesi durumunda ise 3 gün içinde İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermesi gerektiğini anlattı.
Bir gazetecinin ''Teslim olmaya gelirlerse tutuklama olacak mı?'' şeklindeki sorusuna Ülgen, yaptıkları itirazın uygulamayı durdurmadığını, mahkemenin bu itirazlar sonuçlanıncaya kadar yakalama emrinin durdurulmasına karar verebileceğini söyledi. Ülgen, bir soru üzerine, şu ana kadar 83 kişinin yakalama emrine itirazda bulunduğunu bildirdi.
Avukat Ülgen, dilekçeyi mahkemeye verdi
''Balyoz Planı'' davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, mahkemeye sunduğu dilekçede, yaşam hakkını ilgilendirmesi sebebiyle yakalama emrinin geri bırakılmasını talep etti. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen avukat Celal Ülgen, müvekkili Çetin Doğan hakkındaki yakalama emrinin geri bırakılması talebini içeren dilekçeyi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi.
Dilekçede, Doğan'ın, hakkında çıkarılan yakalama emri uyarınca Milas Havalimanı'nda gözaltına alındığı hatırlatılarak, bu konuda usulüne uygun işlem yapılmadığının tespit edildiği savunuldu. ''Hiçbir tedbir ile elde edilmek istenen menfaat dokunulmaz bir hak olarak kabul edilen yaşam hakkından daha önemli ve öncelikli kabul edilmeyecektir'' denilen dilekçede, 71 yaşındaki Doğan'ın sağlık sorunlarının, yakalama işleminin yarattığı olumsuzluklarla birlikte her geçen gün daha da ağırlaştığı kaydedildi. Çetin Doğan'ın sağlık durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi verilen dilekçede, CMK'nın 98. maddesinin 3. fıkrasındaki yakalama emrinin uygulanmasında, hukuki ve fiili hiçbir menfaat bulunmadığı savunuldu.
Yaşanan süreçte, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesinin ihlal edildiği belirtilen dilekçede, şöyle denildi: ''CMK'nın 269/2. maddesi uyarınca ve yaşam hakkını ilgilendirmesi nedeniyle, müvekkilimiz hakkındaki yakalama emrinin geri bırakılmasına, istemimizin reddedilmesi durumunda dilekçemizin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini, yaşam hakkını ilgilendirmesi sebebiyle bu talebimiz hususunda öncelikle karar verilmesini arz ve talep ederiz.''
Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı yakalama emrine itiraz etti
''Balyoz Planı'' davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Atilla Hekimoğlu, karara itiraz etti. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Hekimoğlu, müvekkili eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına hakkında çıkarılan yakalama emrine ilişkin itirazını ve reddi hakim talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi