"Doğanın çığlığına kulak verin"

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi'nce, Olimpos'tan gelen ''doğanın çığlığına'' kulak verilmesi istendi.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 14:20
Abone Ol google-news

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) yapılan yazılı açıklamada, ''Olimpos'ta yaşanan sel felaketini, doğanın biz insanlığa son çığlıkları olarak algılayarak, hem orada bu felaketi yaşayan yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, hem de doğaya 'sabret senin sesini insanlık duymak üzere' demek istiyoruz'' denildi.

Küresel ısınma felaketinin Türkiye'de sel, kuraklık, hortum, gibi şekillerde yaşanacağını, bilim insanlarının, ''sağır sultanın duyacağı bir şekilde'' kamuoyuna anlattığı vurgulanan açıklamada, insanların ne yazık ki bunu hala anlamamakta direndiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı'nın, iklim değişikliği konusundaki dördüncü değerlendirme raporunu açıkladığı kaydedilen açıklamada, raporda, dünya ısısının 2100 yılına dek 1,8 ile 4 derece arasında yükseleceğinin yer aldığı bildirildi. BM raporunun, hükümetlerin politikalarını belirlerken temel alabileceği bir belge oluşturmayı amaçladığına dikkat çekilen açıklamada, Paris'teki toplantılarda en çok tartışılan konulardan birinin, denizlerin düzeyinde ne kadar yükselme beklendiği olduğu kaydedildi. BM İklim Değişikliği Paneli'nin 2001'deki son raporunda denizlerin düzeyinin bu yüzyılın sonuna dek 140 santim yükseleceğinin tahmin edildiğine yer verilen açıklamada, bu rakamın son derece kaygı verici olduğu vurgulandı.

Güneş gibi doğal etkenlerin sonucu olan deniz suyu yükselmesinin nedeninin, özellikle son dönemlerde, büyük ölçüde insan kaynaklı olan sera etkisiyle oluşan küresel ısınma olduğu ileri sürülen açıklamada, ''Haberlerde her gün bildirilmesine rağmen, yaşanan sel felaketindeki sıklığa rağmen hala çözümler konusunda çok bir şey yapılmamakta ve küresel ısınmayı körükleyici faaliyetlere devam edilmektedir'' denildi.

Son yıllarda Antalya'da küresel ısınmaya neden olacak faaliyetler ve kömür kullanımı için verimi düşük kömür dağıtımı yapıldığı savunulan açıklamada, ''Olimpos'ta yaşanan sel felaketinde biz Antalyalıların da katkısı olduğu gerçeğini görmemiz gereklidir'' ifadelerine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler