Dolmabahçe'de bir ilk

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 74 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında düzenlenen törenle anıldı. Dolmabahçe'deki saygı nöbetini ilk kez polis memurları tuttu.

Dolmabahçe'de bir ilk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.11.2012 - 10:19

Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Meclis İdare Amiri Mustafa Kabakcı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına albay Haluk Vergül, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın buketlerini Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılmasıyla başladı.

 

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Mavi Salon'a geçen Kabakcı, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.
 


Saygı nöbetini ilk kez polis memurları tuttu

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında ilk kez 2 polis memuru saygı nöbeti tuttu.

TBMM Koruma Daire Başkanlığı Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.

Törenin ardından Meclis İdare Amiri Kabakcı ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan ''Fotoğraflarla Atatürk'' sergisini gezdi.
 


Dolmabahçe Sarayı, yurttaşların akınına uğradı

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e yurttaşların akınına uğradı. Yurttaşlar ve öğrenciler, beraberlerinde getirdikleri çiçekleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı.

Bu sırada bazı yurttaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, Kore ve Kıbrıs gazileri de yer aldı.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu oda, törenin ardından tekrar yurttaşların ziyaretine açıldı.

 

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 74. yılında, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Göksel Gümüşdağ, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, askeri erkan, gaziler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve öteki ilgililerin katıldığı tören, anıta çelenk konulmasıyla başladı.

İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, TBMM'de grubu bulunan partilerin il başkanlıkları, Demokratik Parti, Demokratik Sol Parti ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin bırakılmasının ardından, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 9'u 5 geçe siren sesleriyle birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Saygı duruşu sırasında Taksim Meydanı'ndan geçmekte olan otomobiller, otobüsler de durdu. Araçlardan inenlerle çevredeki yurttaşlar da saygı duruşunda bulundu.

Tören nedeniyle alanda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çevredeki yüksek binaların üzerinde keskin nişancılar görev yaptı.

 
Boğaziçi Köprüsü'nde trafik durdu

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 9'u 5 geçe sirenlerin çaldığı sırada Boğaziçi Köprüsü'nde de yaşam durdu. Sürücüler araçlarından çıkarak, saygı duruşunda bulundu. Sirenlerin susmasıyla birlikte sürücüler araçlarına binerek yollarına devam etti.
 

Avukatlar cübbeleriyle saygı duruşunda

Öte yandan İstanbul Barosu'nca da Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Cübbelerini giyen baro üyesi bir grup avukat, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın önünde, saygı duruşunda bulundu. Grup adına açıklama yapan Baro Başkanı Ümit Kocasakal, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerde Gazi Mustafa Kemal'e saygı, sevgi ve şükranlarını bir kez daha sunmak, Cumhuriyet'e, ilkelere ve devrimlerine olan bağlılıklarını ve bunları koruma yönündeki sarsılmaz azim ve kararlılıklarını teyit etmek için Atatürk'ün huzurunda bulunduklarını söyledi.
 


Şişli'de ''Atatürk'e Saygı Yürüyüşü''

Şişli Belediyesi öncülüğünde, ellerindeki Türk bayraklarıyla Atatürk İnkılap Müzesi önünde bir araya gelen yurttaşlar, ''Hepimiz Türk'üz, Hepimiz Atatürk'üz'' ve ''Mustafa Kemal'in Askerleriyiz'' yazılı pankartlar açtı.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de yer aldığı gruptaki bazı yurttaşların Atatürk maskesi taktığı görüldü.

Gruptakiler, marşlar eşliğinde Halaskargazi Caddesi boyunca Cevahir Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Belediyenin Halk Korosu, burada ''Vardar Ovası'', ''İzmir'in Kavakları'', ''Asker Yolu Beklerim'' ve ''Ankara'nın Taşına Bak'' gibi Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

Bu arada Şişli'deki Atatürk İnkılap Müzesi'nde de anma töreni düzenlendi.

 

Atatürk Havalimanı'nda saygı duruşu

Bu arada Atatürk Havalimanı'nda, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te Türkçe ve İngilizce anons yapılmasının ardından havalimanı çalışanları, pasaport polisi ve yolcular saygı duruşunda bulundu.

Yabancı yolcuların da saygı duruşuna katıldığı görüldü.

 

YTÜ'de tören

Atatürk için Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) de anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, 21. yüzyılda ileriyi görebilen ve daha ileri gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmenin, Mustafa Kemal Atatürk'ü düşünmenin ilk adımı olduğunu belirtti.

Yüksek, Atatürk'ün, Türk insanına yüklediği sorumluluğun ve gösterdiği hedeflerin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, ''Atatürk'ün, ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerinin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir'' ifadesini kullandı.

Törende, daha sonra akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Eruzun Özel, Yrd. Doç. Dr. Nesibe Özgül Turgay ve Muhammed Enes Kuzu, ''Havada Bulut Yok Acep Nedendir'', ''Yanık Ömer'', ''Cana Rakibi Handan Edersin'' ve ''Fikrimin İnce Gülü'' gibi Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler