Domuz gribi lokantacıları da vurdu

Domuz gribi nedeniyle işlerinin azaldığından yakınan lokantacılar başta olmak üzere yiyecek ve içecek hizmeti veren esnaf, Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribi virüsünün lokantalardaki bulaşma riskiyle ilgili bilgilendirme istiyor.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 10:29
Abone Ol google-news

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı İsmail Sezer, uzun süredir ekonomik kriz nedeniyle esnafın işlerinin azaldığını, şimdi de domuz gribinin gündeme gelmesinin esnafın yarasına ''tuz biber'' ektiğini söyledi.

Bakanlığın domuz gribiyle ilgili yaptığı açıklamalara yurttaşın aşırı tepki verdiğini gözlemlediklerini vurgulayan Sezer, ''son bir haftadır lokantalarda işler önemli oranda azladı. Lokanta, kafeterya ve pastahane gibi işletmeler, halkın yoğunlukta oturup kalktığı yerler. Bu hizmet sektörü, domuz gribi açıklamalarından büyük oranda etkilendi'' dedi.


"Esnaf nasıl bir tedbir alacağını bilmiyor"

Lokanta başta olmak üzere yiyecek ve içecek hizmeti veren sektördeki esnafın iş yapıp para kazanması, çalışanlarına aylık vermesi gerektiğini anlatan Sezer, şunları kaydetti:
''Pek çok kişi lokantalara, pastahanelere girmiyor. İnsanlar aşırı tedirgin. Bırakın lokantayı, zorunlu kalmadıkça belediye otobüsüne bile binilmiyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden bu konuda destek bekliyoruz. Bu süre içinde lokantalar tabii ki kapalı kalmayacak, ancak lokantacı esnafı bu konuda nasıl bir tedbir alacağını bilmiyor. Sağlık Bakanlığından lokantalardaki bulaşma riskiyle ilgili bilgilendirme istiyoruz. Yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde nasıl hizmet edilir? Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Bize ne yapmamız gerektiğini söylesinler, gerekli önlemleri alalım. Böylece vatandaş da lokantalara güvenle girebilsin. Bu konuda resmi kanaldan açıklama bekliyoruz.''

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan ise Konya'daki lokantalarda domuz gribi endişesi nedeniyle esnafın işlerinin bir hafta öncesine göre yaklaşık yüzde 40 azaldığını söyledi.

Karamercan, domuz gribinin bir süre gündemde kalabileceğinin belirtildiğini, bu sürede iş yapamayan esnafın çok zor duruma düşebileceğini, bu nedenle soruna çözüm bulunmasını istediklerini ifade etti.

Konya'nın yaya trafiği en işlek yerlerinden Zafer Meydanı'nda dönercilik yapan Mustafa Çivici de işlerinin 5-6 gündür kesildiğini, insanların ''domuz gribi'' endişesiyle döner almaya bile yanaşmadıklarını, bildikleri her türlü hijyenik önlemi almalarına karşın yurttaşın lokantaya girmeme eğilimini abartılı ve kaygı verici bulduklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler